Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ambasador Radulović na konferenciji o digitalnom odgovoru na COVID-19: Multilateralizam od značaja za saniranje ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije

Ambasador Radulović na konferenciji o digitalnom odgovoru na COVID-19: Multilateralizam od značaja za saniranje ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije
Datum objave: 02.07.2020 10:55 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar za politička pitanja, ambasador Vladimir Radulović učestvovao je na ministarskoj video konferenciji na temu “Smanjivanje digitalnih podjela: Digitalni odgovor na COVID-19” koju su organizovale Estonija i Singapur, kao kopredsjedavajući Grupe prijatelja elektronske uprave i sajber bezbjednosti u Ujedinjenim nacijama. Konferencija je okupila ministre i visoke predstavnike ministarstava vanjskih poslova preko 60 država, radi diskusije o upotrebi inovativnih digitalnih rješenja u borbi protiv COVID-19 i jačanju međunarodne saradnje u oblasti digitalne tehnologije.

Državni sekretar Radulović je u svom obraćanju istakao da je Crna Gora povodom pandemije preduzela pravovremene i efikasne mjere koje su suzbile širenje virusa i omogućile spašavanje života i zdravlja građana. Preduzete mjere podrazumijevale su i obezbjeđivanje nastavka nesmetanog funkcionisanja sistema, s ciljem zaštite nekih od najizloženijih grupa. Primjenom digitalnih tehnologija uspješno je sproveden projekat online učenja od kuće kako bi se spriječio prekid u obrazovnom procesu. Takođe, u cilju zaštite zdravstvenih radnika, građanima je omogućeno korišćenje elektronskih usluga u zdravstvu.

On je naglasio značaj multilateralizma i njegovih principa međunarodne saradnje i solidarnosti u daljem razvoju digitalnih tehnologija i saniranju teških ekonomskih i socijalnih posljedica COVID-19. Istakao je posvećenost Crne Gore stvaranju otvorenog, inkluzivnog, ravnopravnog digitalnog svijeta koji se koristi u miroljubive svrhe radi dobrobiti svakog pojedinca.

Poručio je da digitalizacija, kao neminovna budućnost, i pojava koju još uvijek istražujemo, mora u konačnom, biti podređena zaštiti ljudskih života i prava i osnovnih ljudskih vrijednosti.


Ministarstvo vanjskih poslova