Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на конференцији Западног Балкана и ЕУ: Сарадња и солидарност кључни у превазилажењу социо-економских посљедица Цовид-19

Министар Дармановић на конференцији Западног Балкана и ЕУ: Сарадња и солидарност  кључни у превазилажењу социо-економских посљедица Цовид-19
Датум објаве: 19.05.2020 14:50 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на конференцији шефова дипломатија Западног Балкана и сусједних држава чланица ЕУ, коју су организовали министри вањских послова Републике Грчке Никос Дендијас и Сјеверне Македоније Никола Димитров.

На састанку, на којем су говорили и европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи и генерална секретарка Европске службе за спољне послове Хелга Марија Шмит, оцијењено је да су у управљању социо-економским посљедицама пандемије вируса Цовид-19, кључни сарадња и солидарност Западног Балкана и ЕУ. Шефови дипломатија су се посебно осврнули на значај прекограничних путовања и транспорт роба, као и међусобну помоћ развоју економије.

Министар Дармановић је казао да је ЕУ показала да је, без обзира на све изазове, најјача када дјелује уједињено, доказујући да су јединство и солидарност највећа вриједност, уткана у срж европског пројекта који, за нас, нема алтернативу.

- ЕУ је доказала да ни у најтежим временима није заборавила Регион. Чињеница да је опредијелила 3,3 милијарде за Западни Балкан у циљу ублажавања негативних ефеката кризе, као и бројни други механизми помоћи који се стављају на располагање нашим земљама, немају само значај са хуманитарног аспекта, већ су јасан знак важности који је Унија дала нашем региону – рекао је шеф црногорске дипломатије.

Министар Дармановић је нагласио да сада морамо створити услове за нормализацију живота грађана, поштујући истовремено епидемиолошке препоруке како би се вирус држао под контролом. На тој линији, додао је да је Црна Гора на добром путу да постане прва држава без корона вируса.

- Ако будемо довољно мудри, Црна Гора ће бити држава која је посљедња регистровала случај короне и прва земља без короне у Европи – казао је министар.

Указујући на значај туризма за Црну Гору, министар Дармановић је казао да препоруке ЕК имају значајну улогу у даљим корацима за успјешно укидање ограничења путовања и поновно отварање туристичке привреде. На тој линији, оцијенио је да је спремност ЕК да укључи Регион у спровођење Заједничке мапе пута за укидање рестриктивних мјера због ЦОВИД-19, још једна прилика која ће дугорочно имати позитиван утицај на наше животе, земље и економије.

Шеф црногорске дипломатије је казао да је постепено отварање граница предуслов за економски опоравак, при чему је указао да овај процес треба да се одвија синхронизовано и у складу са националним мјерама.

Сарадња, солидарност и повјерење су принципи којима треба да се водимо како бисмо ублажили посљедице ове кризе и избјегли “други талас” вируса.

Потребно је ојачати сарадњу и координацију у областима здравства и саобраћаја, уз мјере контроле и управљање граничним прелазима – закључио је министар Дармановић, оцјењујући да ће овакав приступ бити за добробит свих држава. 

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА