Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović na konferenciji Zapadnog Balkana i EU: Saradnja i solidarnost ključni u prevazilaženju socio-ekonomskih posljedica Covid-19

Ministar Darmanović na konferenciji Zapadnog Balkana i EU: Saradnja i solidarnost  ključni u prevazilaženju socio-ekonomskih posljedica Covid-19
Datum objave: 19.05.2020 14:50 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na konferenciji šefova diplomatija Zapadnog Balkana i susjednih država članica EU, koju su organizovali ministri vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendijas i Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Na sastanku, na kojem su govorili i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji i generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove Helga Marija Šmit, ocijenjeno je da su u upravljanju socio-ekonomskim posljedicama pandemije virusa Covid-19, ključni saradnja i solidarnost Zapadnog Balkana i EU. Šefovi diplomatija su se posebno osvrnuli na značaj prekograničnih putovanja i transport roba, kao i međusobnu pomoć razvoju ekonomije.

Ministar Darmanović je kazao da je EU pokazala da je, bez obzira na sve izazove, najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost, utkana u srž evropskog projekta koji, za nas, nema alternativu.

- EU je dokazala da ni u najtežim vremenima nije zaboravila Region. Činjenica da je opredijelila 3,3 milijarde za Zapadni Balkan u cilju ublažavanja negativnih efekata krize, kao i brojni drugi mehanizmi pomoći koji se stavljaju na raspolaganje našim zemljama, nemaju samo značaj sa humanitarnog aspekta, već su jasan znak važnosti koji je Unija dala našem regionu – rekao je šef crnogorske diplomatije.

Ministar Darmanović je naglasio da sada moramo stvoriti uslove za normalizaciju života građana, poštujući istovremeno epidemiološke preporuke kako bi se virus držao pod kontrolom. Na toj liniji, dodao je da je Crna Gora na dobrom putu da postane prva država bez korona virusa.

- Ako budemo dovoljno mudri, Crna Gora će biti država koja je posljednja registrovala slučaj korone i prva zemlja bez korone u Evropi – kazao je ministar.

Ukazujući na značaj turizma za Crnu Goru, ministar Darmanović je kazao da preporuke EK imaju značajnu ulogu u daljim koracima za uspješno ukidanje ograničenja putovanja i ponovno otvaranje turističke privrede. Na toj liniji, ocijenio je da je spremnost EK da uključi Region u sprovođenje Zajedničke mape puta za ukidanje restriktivnih mjera zbog COVID-19, još jedna prilika koja će dugoročno imati pozitivan uticaj na naše živote, zemlje i ekonomije.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je postepeno otvaranje granica preduslov za ekonomski oporavak, pri čemu je ukazao da ovaj proces treba da se odvija sinhronizovano i u skladu sa nacionalnim mjerama.

Saradnja, solidarnost i povjerenje su principi kojima treba da se vodimo kako bismo ublažili posljedice ove krize i izbjegli “drugi talas” virusa.

Potrebno je ojačati saradnju i koordinaciju u oblastima zdravstva i saobraćaja, uz mjere kontrole i upravljanje graničnim prelazima – zaključio je ministar Darmanović, ocjenjujući da će ovakav pristup biti za dobrobit svih država. 

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA