Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Politički direktori MVP i MO Američko-jadranske povelje: Bliska saradnja država članica A5 značajna za prevazilaženje izazova

Politički direktori MVP i MO Američko-jadranske povelje: Bliska saradnja država članica A5 značajna za prevazilaženje izazova
Datum objave: 19.05.2020 18:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Sastanak na nivou političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), održan je danas putem video linka, u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Poveljom.

Crnu Goru su predstavljali generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova, Vladimir Vučinić i generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ministarstva odbrane, general major Rajko Pešić.

Na sastanku su razmatrani aktuelni bezbjednosni i politički izazovi i mogućnost saradnje regiona u kontekstu suočavanja s posljedicama pandemije virusa COVID-19, kao i zajedničke aktivnosti država regiona tokom predsjedavanja BiH ovim regionalnim formatom.

Vučinić je ukazao da su aktuelna pandemija i njene posljedice dodatno pojačale neophodnost još tješnje saradnje članica i posmatrača A5. Pohvalio je već započete zajedničke regionalne napore na suzbijanju negativnih implikacija ove pojave, kao što je saradnja u okviru Centralnoevropske inicijative (CEI) kojom ove godine predsjedava Crna Gora. U pogledu bezbjednosnih izazova, Vučinić je posebno naglasio značaj saradnje regiona na suzbijanju širenja dezinformacija, što je izazov koji je tokom pandemije dodatno dobio na značaju. Istakao je da se zajednički moramo oduprijeti dezinformacijama koje podrivaju demokratske vrijednosti u regionu, kredibilitet evropskih i evroatlantskih procesa Zapadnog Balkana. U tom svjetlu, zahvalio je na dragocjenoj pomoći koju SAD pružaju državama u regionu i Evropi, kao vidu demonstracije transatlantskog jedinstva i solidarnosti. Takođe, ukazao je i na značaj podrške koju nam je pružila EU na suzbijanju posljedica COVID-19, što je još jedna potvrda evropske perspektive Zapadnog Balkana.

General major Pešić je naglasio da sadašnja situacija zahtijeva snažnu međunarodnu saradnju i solidarnost, jer ovu krizu možemo prevazići jedino radeći zajedno i dijeleći svoja znanja i iskustva. Apostrofirao je da ova inicijativa predstavlja značajan forum za promovisanje evroatlantskih aspiracija država Zapadnog Balkana, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane. S tim u vezi, on je kazao da bi prioritet svih država članica ove inicijative trebalo da bude bliska saradnja, zasnovana na našim temeljnim principima, vladavini zakona i dobrosusjedskim odnosima, čiji je cilj jačanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu jugoistočne Evrope. Govoreći o budućoj saradnji u okviru Američko-jadranske povelje A5, on je istakao da smo od formiranja ovog foruma mnogo toga postigli, čineći značajne korake u produbljivanju saradnje na svim nivoima, te da je sada pravi trenutak za razmatranje novih modaliteta saradnje koji će ojačati ulogu i vidljivost ove inicijative na međunarodnoj sceni.

S tim u vezi, general major Pešić je istakao da integrisanim djelovanjem u okviru regionalnih inicijativa potvrđujemo našu političku zrelost i posvećenost našeg regiona jačanju stabilnosti i bezbjednosti na globalnoj sceni naših zemalja i vrlo uspješan primjer zajedničkog regionalnog odgovora na zajedničke izazove.


Ministarstvo vanjskih poslova