Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Обавјештење МВП у вези са репатријацијом помораца

Датум објаве: 17.05.2020 10:30 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Компанија Роyал Цариббеан је, на интересовање Амбасаде Црне Горе у Вашингтону, саопштила да је до одгађања путовања за Европу дошло због тропске олује и да је из тог разлога брод "Мајестy оф тхе Сеас" враћен у луку након испловљавања.

Министарство вањских послова очекује да ће компанија превазићи логистичке препреке за искрцавање, али и да ће на наше свакодневно инсистирање, поред планираног искрцавања бродом, поново размотрити могућност да поморце пошаље чартер летовима до Црне Горе, из неке од оближњих карипских држава, будући да у том случају не подлијеже строгим америчким прописима за чартер летове. Тренутно компанија разматра искрцавање чартер летом са Барбадоса. У том смислу, очекујемо коначан одговор који ће компанија саопштити и поморцима.

Министарство вањских послова је више пута појаснило медијима и разлоге кашњења искрцавања помораца са бродова Роyал Цариббеан. Наиме, најприје је компанија Роyал Цариббеан намјеравала да евакуацију помораца отпочне чартер летовима из Мајамија, а црногорска Влада је договорила да један чартер стигне директно у Црну Гору одакле би поморци ишли даље до граница са њиховим државама у духу регионалне сарадње. До организације чартер лета овог и још 20-ак планираних за Европу, није дошло из разлога што компанија није прихватила да се усклади са условима које је наметнуо амерички Центар за контролу заразних болести, а то је да главни извршни директор компаније стави својеручни потпис да прихвата одговорност уколико неки корак у организацији чартер летова не буде обављен како је планирано. Из тог разлога су се, нажалост, поморци на бродовима ове компаније нашли у незавидној позицији у односу на све остале, јер је компанија тек након одустајања од највећег дијела чартер летова почела да планира транспорт бродовима до Европе.

Стога, апелујемо на уздржавање од тога да се питање искрцавања црногорских помораца са бродова компаније Роyал Цариббеан користи за креирање погрешне слике о односу Црне Горе према својим држављанима. Ријеч је о врло комплексном питању које има вишеструке димензије, а превасходно везане за америчке здравствене и безбједносне прописе према приватним мултинационалним компанијама на америчком тлу са којима поморци имају уговоре. Црна Гора чини све што је у њеној моћи да врати поморце кући и искоординира њихов повратак, а црногорска дипломатија у дневној је комуникацији са компанијом и свим релевантним америчким инстанцама, указујући на све проблеме о којима информишу црногорски поморци и изнова сваког дана тражећи њихов достојанствен третман. Недавно се Црна Гора као једина држава региона придружила писму које је Европска унија упутила америчким инстанцама тражећи да олакшају услове за искрцавање европских помораца. На путу ка Европи тренутно плови више од 100 помораца, а дипломати координирају са компанијама путање њихових летова ка Црној Гори након искрцавања у европске луке.

Молимо црногорске поморце за додатно стрпљење и увјеравамо их да ћемо наставити да интензивно инсистирамо на што скоријем проналажењу рјешења како би што прије могли да отпочну путовање ка Црној Гори. Подсјећамо да је безбједан повратак црногорских помораца један од најважнијих Владиних приоритета у погледу репатријације.


Министарство вањских послова