Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Радуловић-Божовић: Утврђивање одговорности на РТЦГ није дио мандата амбасадора Србије

Датум објаве: 12.05.2020 18:35 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Амбасадор Републике Србије Владимир Божовић позван је данас у Министарство вањских послова на разговор са државним секретаром, амбасадором Владимиром Радуловићем.

Централна тема сусрета је био коментар амбасадора Божовића на друштвеним мрежама поводом емитовања музичке нумере хрватског извођача Марка Перковића Томпсона у Јутарњем програму РТЦГ 9. маја на Дан Европе и Дан побједе над фашизмом.

Заједнички је констатовано да је дошло до непримјерене уредничке грешке али да је реакција органа РТЦГ, уређивачког колегијума, Савјета и уреднице емисије била брза и егземпларна. Такође, врло брзо је утврђена уредничка и професионална одговорност и изречене санкције.

Амбасадор Радуловић је подвукао да је, у том смислу, дио коментара који се односи на утврђивање професионалне и дисциплинске одговорности новинара на Јавном сервису био апсолутно непримјерен, јер утврђивање одговорности ове врсте није дио мандата ни амбасадора Србије, ни амбасадора било које друге земље, већ припада искључиво институцијама Црне Горе и њиховим надлежним органима.

Овакви иступи, који представљају мијешања у унутрашње уређење суверених држава су, не само у супротности са одредбама Бечке конвенције о дипломатским односима, већ и са елементарним узусима пристојности и добросусједских односа – истакао је амбасадор Радуловић.

Амбасадор Божовић је казао да разумије аргументе и оправданост овакве реакције и изнесених оцјена, при чему је изразио увјерење да се овакве непрецизне интерпретације неће понављати и да то ни у једном тренутку није била намјера.

На крају разговора, амбасадор Радуловић је апострофирао да је Црна Гора као држава и као друштво до краја и без остатка утемељена на принципима и вриједностима антифашизма и да се усташтво и четништво и њихови протагонисти, као квислиншке и злочиначке идеологије, у црногорском друштву не изједначавају са антифашизмом и покретима отпора.

Министарство вањских послова