Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović: Donacija Mađarske gest solidarnosti, humanosti i potvrda da saveznici podržavaju jedni druge u teškim i izazovnim vremenima

Ministar Darmanović: Donacija Mađarske gest solidarnosti, humanosti i potvrda da saveznici podržavaju jedni druge u teškim i izazovnim vremenima
Datum objave: 12.05.2020 15:06 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Peter Sijarto boravio je danas u posjeti Crnoj Gori, kojom prilikom je ministru vanjskih poslova, prof. dr Srđanu Darmanoviću, simbolično uručio dio donacije medicinske opreme, koju je za Crnu Goru opredijelila Mađarska u znak podrške nastavku suprotstavljanja globalnom izazovu koronavirusa. Donacija mađarske Vlade sastoji se od 50.000 hiruških maski i 2.500 zaštitnih odijela.

„Ovo je gest solidarnosti i humanosti, ali i potvrda da saveznici podržavaju jedni druge u teškim i izazovnim vremenima“, ocijenio je ministar Darmanović. On je zahvalio Mađarskoj na političkoj i ekspertskoj podršci od samog početka naših reformskih i integracionih procesa, kako tokom pristupanja NATO, tako i u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Osvrnuvši se na posljedice koje je svijet pretrpio usljed pandemije COVID-19, sagovornici su istakli značaj finansijske podrške koju je Evropska unija opredijelila za zemlje Zapadnog Balkana, koja je ujedno i najveća do sada, čime je još jednom dokazana solidarnost, ali i geostrateško promišljanje Unije, uprkos aktuelnim izazovima.

Mađarski šef diplomatije Sijarto pohvalio je efikasnost i preduzete mjere Vlade Crne Gore u suočavanju sa globalnom zdravstvenom krizom. U kontekstu evropskog puta, ponovio je nedvosmislenu podršku zvanične Budimpešte crnogorskim naporima ka punopravnom članstvu u EU, istakavši da nakon pandemije COVID-19 Brisel mora uzeti u obzir značaj povećanja broja saveznika. „Članstvo Zapadnog Balkana za Mađarsku je značajno ne samo iz političkih i bezbjednosnih, već i iz ekonomskih razloga, a naš ekonomski interes je proširenje Evropske unije“, naglasio je ministar Sijarto.

Sagovornici su konstatovali da je na nedavno održanom Samitu EU i ZB još jednom potvrđena evropska budućnost našeg regiona, a ministar Sijarto je posebno naglasio da će Mađarska nastaviti snažno da zagovara da u pregovorima Crne Gore sa EU bude otvoreno i posljednje poglavlje 8 – Konkurencija, tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, kao i zatvaranje poglavlja za koje su već stvoreni tehnički uslovi. „Komesar Varhelji naporno radi u cilju ubrzanja razvoja Zapadnog Balkana i njegovog progresa ka EU“, prenio je šef mađarske diplomatije.

Tokom sastanka posebno je razmotreno snaženje bilateralne saradnje u domenu investicija, ekonomije, bankarstva, turizma i obrazovanja, te pozdravljeno savezništvo i partnerstvo dvije države na multilateralnom planu.

Ministarstvo vanjskih poslova

FOTO i VIDEO: https://flickr.com/photos/vladacg/albums/72157714269822361