Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović na sastanku SBUN: Temelji multilateralizma zasnovani su na univerzalnim vrijednostima i principima koje njeguju Ujedinjene nacije

Ministar Darmanović na sastanku SBUN: Temelji multilateralizma zasnovani su na univerzalnim vrijednostima i principima koje njeguju Ujedinjene nacije
Datum objave: 08.05.2020 20:42 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku Savjeta bezbjednosti pod nazivom „75 godina od kraja II Svjetskog rata na evropskom tlu – naučene lekcije za prevenciju budućih stradanja, odgovornost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, koji je održan putem video konferencije. Sastanku, koji je organizovala Estonija u svojstvu države predsjedavajuće Savjetom bezbjednosti, prisustvovalo je više od 50 ministara vanjskih poslova i njihovih zamjenika, kao i veliki broj stalnih predstavnika država članica Ujedinjenih nacija.

Nakon uvodnih obraćanja ministra vanjskih poslova Republike Estonije Urmasa Reinsalua, predsjednice Evropske komisije Ursule Von Der Lejen i podsekretarke Ujedinjenih nacija za politička pitanja i aktivnosti izgradnje mira Rozmari Di Karlo, uslijedila su izlaganja učesnika, ministara vanjskih poslova i stalnih predstavnika država pri Ujedinjenim nacijama. Učesnici su razmijenili mišljenja na temu sprječavanja konflikata u budućnosti, sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u svijetu, ocijenivši da istorijska iskustva iz Drugog svjetskog rata upućuju na neophodnost međunarodne saradnje u cilju sprječavanja konflikata, posebno kroz postojeće multilateralne okvire. Dodatno, istakli su obavezu poštovanja načela međunarodnog prava koji nalažu mirno rješavanje sporova i saradnju među državama, ovjekovječenih u Povelji Ujedinjenih nacija.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je istakao važnost današnjeg skupa koji podsjeća na istorijski značaj antifašizma, kao vrijednosti koja je duboko ukorijenjena u crnogorskoj kulturi i ustavnom sistemu. „Moramo biti svjesni da su temelji multilateralizma zasnovani na univerzalnim vrijednostima i principima koje njeguju Ujedinjene nacije“, rekao je šef crnogorske diplomatije. Posebno je ukazao na nezamjenjivu ulogu Savjeta bezbjednosti u očuvanju mira i sigurnosti u međunarodnoj zajednici. „Jačanje UN mehanizama za rano prepoznavanje i odgovor na krize, kao i zajednički odgovor na transnacionalne prijetnje, predstavljaju ključne elemente za izgradnju zajedničke budućnosti u miru i prosperitetu. U tom pogledu, Crna Gora podržava reformu Ujedinjenih nacija, jačanje uloge Savjeta bezbjednosti kao i Generalne skupštine“, kazao je ministar Darmanović.

U kontekstu aktuelne situacije, pohvalio je odgovor Ujedinjenih nacija na pandemiju novog koronavirusa, ukazujući na važnost solidarnosti i očuvanja multilateralizma, kao jedinog pristupa za rješavanje globalnih izazova.

„Kao odgovorna država, Crna Gora će, kroz zajednički sistem vrijednosti, nastaviti da bude posvećena multilateralnim principima, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji. Ne samo zbog činjenice da je EU jedan od najvećih mirovnih projekata, već i garantor stabilnosti, komplementaran Ujedinjenim nacijama“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Ministarstvo vanjskih poslova