Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у интервјуу агенцији Мина: ЕУ неће изгубити из вида важност политике проширења

Министар Дармановић у интервјуу агенцији Мина: ЕУ неће изгубити из вида важност политике проширења
Датум објаве: 26.04.2020 13:30 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Европска унија (ЕУ) иако суочена са посљедицама пандемије новог коронавируса које неће бити нимало лаке, неће изгубити из вида важност политике проширења, оцијенио је министар вањских послова (МВП) Срђан Дармановић.

Дармановић је у интервјуу агенцији МИНА рекао да ће улога Сједињених Америчких Држава (САД) и након пандемије, као и увијек, бити значајна за дугорочну стабилност Западног Балкана, као и за његов економски опоравак од кризе

Дармановић је казао да је ЕУ у току кризе смогла снаге да донесе дуго исчекивану одлуку о отварању преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом, што је велики корак напријед за регион и што је Црна Гора свесрдно поздравила.

“Та одлука је показала да је ЕУ кадра да стратешки промишља и у доба пандемије, и да је Брисел јасно демонстрирао свој гео-политички интерес у односу на Западни Балкан. То је охрабрујућа порука”, сматра је Дармановић.

Он је оцијенио да је актуелно хрватско предсједавање снажан промотер црногорских напора у оквиру европске агенде.

“Иако и сама суочена са пандемијом и другим изазовима у претходном периоду, Хрватска је остала посвећена циљевима свог предсједавања и политици проширења. Вјерујем да ће до краја хрватског предсједавања бити још добрих вијести када је у питању црногорски преговарачки процес”, рекао је Дармановић.

Он је навео да задатак Црне Горе остаје да настави с обавезама у постизању европских стандарда и унутрашњих реформи које државу приближавају најважнијем преосталом спољно-политичком циљу – чланству у ЕУ.

“Видјели смо да је, упркос изузетно тешкој ситуацији у појединим државама чланцама, тј. кризом незапамћеном после Другог свјетског рата, ЕУ показала солидарност и партнерски однос, разматрајући више могућности за помоћ Западном Балкану”, казао је Дармановић.

Он је рекао да је донација ЕУ од три милиона ЕУР за набавку медицинске опреме, као и још 50 милиона ЕУР за дугорочни програм убједљиво највећа коју је Црна Гора у овом периоду добила.

Дармановић сматра да је поред тога Европска комисија солидарност демонстрирала и недавном одлуком да прихвати иницијативу шефова дипломатија Западног Балкана да се наш регион изузме из рестрикција ЕУ које се тичу извоза медицинских производа за личну заштиту.

“И Црна Гора се још једном показала као зрео и поуздан партнер ЕУ ангажујући све своје капацитете да дâ пуни допринос у доба једног тешког и по много чему непознатог изазова. Вјерујем да је то препознато од наших партнера”, казао је Дармановић.

Говорећи о односима са Србијом, Дармановић је рекао да је пандемија коронавируса дошла у периоду када су се односи са том државом, након усвајања Закона о слободи вјероисповијести и догађаја који су затим услиједили, налазили на једној од тачака са највише изазова и неизвјесности још од проглашења независности Црне Горе 2006 године.

“Упркос томе, током борбе са пандемијом, остварена је успјешна сарадња са Србијом по разним основама, али првенствено на плану репатријације грађана двије државе у своје матичне земље, и она је текла несметано и без икаквих застоја”, оцијенио је Дармановић.

Он је казао да је таква сарадња остварена и са осталим сусједима и пријатељима из региона, што је потврда континуираног рада Црне Горе на сталном развоју и јачању добросусједских односа и регионалне сарадње.

Дармановић је поручио да ће Црна Гора остати посвећена изградњи добросусједских односа са Србијом.

“На то нас упућује објективна потреба грађана двије земље за сарадњом, као и заједнички спољнополитички интерес – чланство у ЕУ. За добросусједске односе је неопходан услов немијешање у унутрашње ствари других и узајамно поштовање државности и суверених одлука сваке земље”, оцијенио је Дармановић.

Он је рекао да, упркос томе што су снажно погођене пандемијом ЦОВИД-19, САД захваљујући огромном научно-истраживачком потенцијалу, предводе међународне напоре у тражењу адекватног одговора на пандемију коронавируса.

Дармановић је подсјетио да је у исто вријеме Стате Департмент одобрио више од 500 милиона УСД помоћи за најугроженије земље.

Он је казао да су и за државе Западног Балкана опредијељена значајна средства, од чега за Црну Гору 300 хиљада УСД како би се опремили институционални капацитети за борбу против ЦОВИД-19.

“Поред тога, САД су биле једна од земаља са којима смо остварили тијесну и успјешну сарадњу у програму репатријације”, казао је Дармановић.

Он је навео да је поред билатералних донација, САД највећи појединачни донатор кључних међународних организација које ће имати круцијалну улогу у опоравку националних економија након превазилажења здравствене кризе.

Дармановић је рекао да САД, остаје стратешки савезник и партнер Црне Горе и земља са појединачно највећим утицајем на обликовање глобалних политичких и економских токова.

“Самим тим подразумијева се наставак америчког интереса за прилике у нашем региону и недвосмислена подршка његовој евроатлантској и европској будућности”, оцијенио је Дармановић.

На питање како у свему томе види улогу Кине, Дармановић је одговорио да је та држава једна од земаља којој је Црна Гора захвална због помоћи у овом периоду као и да су њихова искуства у борби са пандемијом у покрајини Хубеи била драгоцјена.

Дармановић је казао да је што се међународних односа тиче, јасно да је коронавирус промијенио свијет не само здравственом, него и у економском и политичком смислу.

Он је рекао да су и прије пандемије била озбиљна криза у трговинским односима између САД и Кине.

“Глобална пандемија учинила је овај јаз још дубљим. Размијењено је доста критичких квалификација, а покренута су питања и дилеме о евентуалној одговорности за избијање и ширење епидемије”, навео је Дармановић.

Он је додао да су се критички тонови, осим из Вашингтона, могли чути и у Великој Британији, Француској и Њемачкој.

Дармановић је рекао да иако јасног одговора још нема и питање је да ли ће га уопште бити, те земље инсистирају да човјечанство има право да зна шта се заправо догодило и како је до свега овога дошло.

„Имајући све то у виду, пандемија корона вируса може допринијети извјесном редефинисању међународних односа, а у евроатлантској заједници можда би се на улогу Кине могло гледати другачије него до прије неколико мјесеци. Уколико би ово био преовлађујући правац, он би се, сасвим сигурно, одразио и у нашем регион”, оцијенио је Дармановић.

Дармановић је казао да је, након што се средином марта и Црна Гора, заједно са читавим свијетом, нашла у вртлогу пандемије ЦОВИД-19, било јасно да ћемо се Влада суочити са масовним захтјевима црногорских грађана за повратак у земљу.

“Иако су се националне границе убрзано затварале и редовни авио-саобраћај једнако брзо гасио, Влада Црне Горе је, на почетку кризе, донијела одлуку да се репатријација наших грађана изврши у свим случајевима гдје за то постоје и најмање могућности”, рекао је Дармановић.

Он је навео да је Министарство вањских послова је у сарадњи са надлежним првенствено са министарствима унутрашњих послова, одбране, здравља, саобраћаја и поморства и другим институцијама, приступило реализацији репатријације црногорских грађана и да се на томе још предано радимо.

Дармановић је казао да је у Црну Гору протеклих мјесец друмским и авио-саобраћајем враћено више од десет хиљада црногорских држављана.

Он је подсјетио да је у ту сврху Монтенегро аирлинес спровео 22 бесплатна хуманитарна лета, док је један број грађана враћен, комерцијалним, хуманитарним летовима авио-компанија из Пољске, Русије, САД, Сјеверне Македоније и Турске.

“Генерални директорат за конзуларне послове МВП је стално био на располагању црногорским држављанима најзаслужнији што смо успјешно одговорили и у континуитету настављамо да одговарамо на велики број упита који свакодневно пристижу”, навео је Дармановић.

Он је оцијенио да су огромну улогу одиграла дипломатско-конзуларна представништва.

“Њихово стално ангажовање у комуникацији и логистичкој подршци нашим грађанима у иностранству и информације које смо свакодневно добијали од њих биле су смјернице за Оперативни штаб и Национално координационо тијело при доношењу одлука о организовању хуманитарних летова”, рекао је Дармановић.

Он је казао да су драгоцјену помоћ и подршку имали и од почасних конзула у земљама у којима Црна Гора амбасаде.

“МВП, као један од органа који је у процесу репатријације црногорских држављана имало кључну улогу, учинило је велике напоре да највећем броју захтјева наших грађана за повратак изађемо у сусрет, наравно у складу са могућностима у датом тренутку и одлукама ОШ И НКТ”, рекао је Дармановић.

Он је казао да има још један број случајева за које покушавају да пронађу могућности за повратак, што није лако, обзиром да је велики број земаља затворио аеродроме за међународни, а поједине и за унутрашњи саобраћај.

Дармановић је рекао да је МВП поред репатријације црногорских држављана, обезбјеђивања хуманитарне помоћи и бројних донација из иностранства, предано радии и на повратку страних држављана из Црне Горе у своје земље поријекла.

Он је навео да је из Црне Горе је, уз помоћ и ангажовање МВП-а, досад отпутовало више од 2,5 хиљада страних држављана.

“Ефикасност и успјех у координирању свих ових активности потврђују бројне поруке и писма захвалности од наших држављана који су се вратили у земљу, као и од међународних партнера који су то учинили дипломатским каналима, али и публиковали на друштвеним мрежама”, казао је Дармановић.

Он је оцијенио да је у овим ванредним околностима са свих страна показана велика солидарност, разумијевање, гестови хуманости, што је заједно допринијело успјешној репатријацији црногроских, али и страних држављана.

Дармановић је навео да је МВП на жиро-рачун НКТ-а, прво уплатило 109 хиљада ЕУР, а затим и додатних 6,4 хиљада ЕУР.

Он је рекао да су слиједећи препоруку Владе, јавни функционери МВП-а и шефови дипломатско-конзуларних представништава уплатили по пола својих мјесечних примања, а одређену суму од зарада, у складу са могућностима, издвојиле су и дипломате и службеници запослени у земљи или ДКП-има.

“Начин на који се Црна Гора суочава са пандемијом додатно афирмисао наш углед и позицију на међународном плану. О томе свједочи и примљена помоћ и подршка других држава, амбасада и цијењених појединаца и пријатеља наше земље”, сматра Дармановић.

Он је казао да донације Европске уније – три милиона ЕУР за набавку опреме и заштитних средстава и додатних 50 милиона ЕУР помоћи за превазилажење социо-економских ефеката изазваних кризом, свједоче да Брисел и међународна заједница и у најтежим моментима са којима се свијет суочава подржавају Црну Гору.

“Донацијом Амбасаде САД (три монитора за КБЦ) и помоћи званичног Вашингтона од 300 хиљада УСД за потребе црногорског здравственог система, показана је солидарност, савезништво и сарадња и додатно учвршћено партнерство између наших држава”, оцијенио је Дармановић.

Он је подсјетио да је посредством Амбасаде САД, обезбијеђена помоћ Клиничком центру Црне Горе од Америчке војне команде за Европу у износу од 15 хиљада ЕУР и планирана је помоћ у организацији транспорта десет респиратора из Турске, који су донација Влада Норвешке, а преко Програма Уједињених нација за пројектне услуге

Дармановић је рекао да је Влада Холандије, кроз механизам НАТО за координацију и помоћ у катастрофама обезбиједила помоћ Црној Гори и у потпуности покрила значајне троскове царго-транспорта седам тона медицинске опреме из Кине.

“На тај начин је у Црну Гору допремљена медицинска опрема коју је Влада купила на кинеском тржишту, али и донације кинеских фирми и појединаца које је прикупила наша Амбасада у Пекингу, као и дио медицинске опреме која је преко УНДП купљена из три милиона ЕУР хитне помоћи ЕУ”, навео је Дармановић.

Он је подсјетио и на помоћ и донације Турске, Кине, Швајцарске, Аустрије, као и амбасада Уједињеног Краљевства и Азербејџана, наводећи да је у току реализација пројеката помоћи здравственом систему од амбасада Њемачке и Јужне Кореје.

Дармановић је казао да је у оквиру сарадње са осталим међународним организацијама из система УН, обезбијеђена вриједна донација Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) са сједиштем у Бечу.

“ИАЕА ће, у оквиру програма техничке сарадње и пројекта јачање капацитета држава чланица у изградњи донирати Црној Гори опрему за откривање, дијагностику и контролу ЦОВИД-19. Укупна вриједност наведене опреме је око 170 хиљада ЕУР”, казао је Дармановић.

Он је подсјетио и на значајну помоћ и донације угледних страних инвеститора који су у тешком моменту показали да су пријатељи Црне Горе, као и истакнутих појединаца-хуманиста и удружења из црногорске дијаспоре чија је приврженост земљи свога поријекла још једном доказана.
  
МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА