Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Европска комисија прихватила иницијативу шефова дипломатија Западног Балкана о изузећу рестрикција за извоз медицинских средстава из ЕУ

Датум објаве: 15.04.2020 15:20 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Европска комисија прихватила је иницијативу да се Западни Балкан изузме из рестрикција за извоз медицинских средстава из Европске уније, коју су 9. априла покренули шефови дипломатија земаља ЗБ (Црне Горе Срђан Дармановић, БиХ Бисера Турковић, Косова Глаук Коњуфца, Сјеверне Македоније Никола Димитров, Србије Ивица Дачић и в.д. министра вањских послова Албаније Гент Цакај).

Европска комисија је јуче започела консултације са државама чланицама ЕУ о нацрту Уредбе која ће омогућити прилагођавање програма дозвола за извоз, који је као хитна мјера установљен 15. марта, а истиче 25. априла ове године.

Нова уредба, која би требало да ступи на снагу 26. априла, садржи измјене, којима се, између осталог, предвиђа изузеће Западног Балкана из рестрикција за извоз медицинских средстава из ЕУ, имајући у виду да су земље региона дубоко у процесу европске интеграције са Унијом.

Министарство вањских послова