Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић и шефови дипломатија региона послали писмо Европској комисији: Западни Балкан изузети од рестрикција за извоз медицинских средстава

Датум објаве: 09.04.2020 16:00 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министри вањских послова региона упутили су данас писмо европском комесару за трговину Филу Хогану, високом представнику ЕУ за вањску политику и безбједност, потпредсједнику ЕК Жозепу Борељу и европском комесару за сусједство и проширење Оливеру Вархељију, са захтјевом да се Западни Балкан изузме из рестрикција ЕУ, које се тичу извоза медицинских производа за личну заштиту и добијање специјалних дозвола.

У писму које су потписали шефови дипломатија Црне Горе Срђан Дармановић, Сјеверне Македоније Никола Димитров, Србије Ивица Дачић, Косова Глаук Коњуфца, БиХ Бисера Турковић и в.д. министра вањских послова Албаније Гент Цакај наведено је да се коронавирус проширио на све дјелове европског континента, те да је, у циљу превазилажења овог великог изазова, више него икад потребна солидарност и међусобна сарадња.

- Имајући у виду чињеницу да су на првој линији одбране у борби против коронавируса медицински радници и професионалци, који у сваком тренутку морају имати неопходне количине медицинске опреме за личну заштиту, партнери из нашег Региона су уједињени и заједнички предлажу Европској комисији да размотри ревизију поменутих правила, наводи се у писму.

Западни Балкан је дио Европе, окружен ЕУ партнерима. Набавка ове опреме за популацију од 17 милиона становника неће имати негативан утицај на тржиште ЕУ. Изузетак из ових стриктних правила, послало би позитиван сигнал свим европским грађанима да је успјешна сарадња и солидарност Европе кључ за превазилажење овог великог изазова, закључује се у писму.

Министарство вањских послова