Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић: Јединство и солидарност НАТО савезника значајно за суочавање са ЦОВИД-19

Министар Дармановић: Јединство и солидарност НАТО савезника значајно за суочавање са ЦОВИД-19
Датум објаве: 02.04.2020 18:40 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на састанку министара вањских послова НАТО који је организован путем видео конференције.

Једна од кључних тема састанка биле су безбједносне импликације ЦОВИД-19 кризе на Алијансу и савезнице. С тим у вези, на састанку је усвојена Декларација у којој се истиче солидарност и одлучност савезница да кроз међусобну сарадњу и координацију с другим међународним партнерима допринесу сузбијању пандемије коронавируса.

Савезнице показују заједничку посвећеност том циљу кроз низ инструмената и капацитета који су им на располагању у оквиру Алијансе, укључујући авионски транспорт критичне медицинске опреме, пружање подршке у виду медицинског особља и професионалаца, размјену пракси, научних и технолошких знања – наводи се у Декларацији.

На састанку је размотрена и оперативна спремност Алијансе да испуни кључне задатке, као и начини супротстављања растућој дезинформационој кампањи поводом ЦОВИД-19, кроз правовремено, прецизно и транспарентно информисање јавности. Такође, било је ријечи о јачању отпорности савезница и способности влада да одговоре на непредвиђене догађаје.

Министар Дармановић је истакао важност јединства и солидарности, као и заједничких напора и подршке у суочавању с кризом ЦОВИД-19, како на билатералном плану, тако и кроз мултилатералне механизме.

Указао је на значај војних снага за националне напоре у суочавању с пандемијом, али истовремено и на потребу да се оперативни капацитети Алијансе и савезника задрже на високом нивоу. У вези с дезинформацијама, шеф црногорске дипломатије је истакао важност неопходне редовне размјене информација међу савезницима, али и идентификовање и ефектније комуницирање конкретних доприноса чланица НАТО у борби с тренутном кризом.

Током састанка, министри су разговарали и о пројектовању стабилности ван граница Алијансе, с посебним фокусом на Југ, и јачању политике одвраћања и одбране, те размотрили и остале изазове које утичу на безбједност евроатлантског подручја. Министри су и формално дали мандат експертској групи за стратешко промишљање да отпочне с радом и припреми сет препорука за јачање јединства и политичке димензије Алијансе.

Савезници су пожељели добродошлицу Сјеверној Македонији, која је по први пут учествовала на састанку као чланица Алијансе.

Министарство вањских послова