Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović: Jedinstvo i solidarnost NATO saveznika značajno za suočavanje sa COVID-19

Ministar Darmanović: Jedinstvo i solidarnost NATO saveznika značajno za suočavanje sa COVID-19
Datum objave: 02.04.2020 18:40 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO koji je organizovan putem video konferencije.

Jedna od ključnih tema sastanka bile su bezbjednosne implikacije COVID-19 krize na Alijansu i saveznice. S tim u vezi, na sastanku je usvojena Deklaracija u kojoj se ističe solidarnost i odlučnost saveznica da kroz međusobnu saradnju i koordinaciju s drugim međunarodnim partnerima doprinesu suzbijanju pandemije koronavirusa.

Saveznice pokazuju zajedničku posvećenost tom cilju kroz niz instrumenata i kapaciteta koji su im na raspolaganju u okviru Alijanse, uključujući avionski transport kritične medicinske opreme, pružanje podrške u vidu medicinskog osoblja i profesionalaca, razmjenu praksi, naučnih i tehnoloških znanja – navodi se u Deklaraciji.

Na sastanku je razmotrena i operativna spremnost Alijanse da ispuni ključne zadatke, kao i načini suprotstavljanja rastućoj dezinformacionoj kampanji povodom COVID-19, kroz pravovremeno, precizno i transparentno informisanje javnosti. Takođe, bilo je riječi o jačanju otpornosti saveznica i sposobnosti vlada da odgovore na nepredviđene događaje.

Ministar Darmanović je istakao važnost jedinstva i solidarnosti, kao i zajedničkih napora i podrške u suočavanju s krizom COVID-19, kako na bilateralnom planu, tako i kroz multilateralne mehanizme.

Ukazao je na značaj vojnih snaga za nacionalne napore u suočavanju s pandemijom, ali istovremeno i na potrebu da se operativni kapaciteti Alijanse i saveznika zadrže na visokom nivou. U vezi s dezinformacijama, šef crnogorske diplomatije je istakao važnost neophodne redovne razmjene informacija među saveznicima, ali i identifikovanje i efektnije komuniciranje konkretnih doprinosa članica NATO u borbi s trenutnom krizom.

Tokom sastanka, ministri su razgovarali i o projektovanju stabilnosti van granica Alijanse, s posebnim fokusom na Jug, i jačanju politike odvraćanja i odbrane, te razmotrili i ostale izazove koje utiču na bezbjednost evroatlantskog područja. Ministri su i formalno dali mandat ekspertskoj grupi za strateško promišljanje da otpočne s radom i pripremi set preporuka za jačanje jedinstva i političke dimenzije Alijanse.

Saveznici su poželjeli dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji, koja je po prvi put učestvovala na sastanku kao članica Alijanse.

Ministarstvo vanjskih poslova