Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Скопљу: Европа остаје посвећена Западном Балкану и његовој европској перспективи

Министар Дармановић у Скопљу: Европа остаје посвећена Западном Балкану и његовој европској перспективи
Датум објаве: 10.03.2020 17:25 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова Црне Горе проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на састанку министара вањских послова у оквиру Берлинског процеса, који је, под ко-предсједавањем Републике Бугарске и Републике Сјеверне Македоније, одржан у Скопљу. Састанку су присуствовали шефови дипломатија Западно-балканске шесторке, представници држава чланица ЕУ које су учеснице Иницијативе, као и представници Европске комисије, Европске службе за вањске послове (ЕЕАС) и РЦЦ.

Током пленарне сесије на тему „Европска перспектива Западног Балкана“, министар Дармановић је указао на значај присуства ЕУ у региону Западног Балкана, као и на резултате које је Црна Гора постигла у процесу европске интеграције.

Црна Гора остаје чврсто на свом европском путу који нема алтернативу и који представља гарант стабилности у региону и успјешан оквир за спровођење реформи - рекао је министар Дармановић.

Шеф црногорске дипломатије је, говорећи о европској будућности региона, поновио да процес проширења представља једну од најуспјешнијих политика Европске уније која је дала конкретне резултате у реформисању наших друштава, демократском и економском просперитету. Стога је наставак интеграционог процеса од виталног значаја за безбједност Западног Балкана и шире, нагласио је Дармановић. Министар је казао да Црна Гора остаје посвећена регионалној сарадњи, као једном од стубова вањске политике, и на том трагу поновио подршку наше државе сусједима на њиховом европском путу.

Скуп је био прилика да се сагледа и напредак који је остварен у оквиру Берлинског процеса. Учесници су се сагласили да ова Иницијатива представља важан оквир сарадње, те да прије свега инфраструктурно повезивање, повезивање младих, научна сарадња и иновације јачају везе међу сусједима и доприносе економском развоју држава Западног Балкана. Резултати досадашње сарадње указују на потребу одржавања континуитета и даљег испуњавања преузетих обавеза и представљају потврду неопходног европског присуства у Региону. На састанку је указана посвећеност Зеленој агенди ЕУ као кључној платформи за борбу против климатских промјена.

Министар Дармановић је, у оквиру данашњег састанка, учествовао и на панелу на коме су размијењена мишљења о повезивању Региона, економском напретку и очувању животне средине.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА