Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Skoplju: Evropa ostaje posvećena Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi

Ministar Darmanović u Skoplju: Evropa ostaje posvećena Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi
Datum objave: 10.03.2020 17:25 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa, koji je, pod ko-predsjedavanjem Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije, održan u Skoplju. Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Zapadno-balkanske šestorke, predstavnici država članica EU koje su učesnice Inicijative, kao i predstavnici Evropske komisije, Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) i RCC.

Tokom plenarne sesije na temu „Evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, ministar Darmanović je ukazao na značaj prisustva EU u regionu Zapadnog Balkana, kao i na rezultate koje je Crna Gora postigla u procesu evropske integracije.

Crna Gora ostaje čvrsto na svom evropskom putu koji nema alternativu i koji predstavlja garant stabilnosti u regionu i uspješan okvir za sprovođenje reformi - rekao je ministar Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je, govoreći o evropskoj budućnosti regiona, ponovio da proces proširenja predstavlja jednu od najuspješnijih politika Evropske unije koja je dala konkretne rezultate u reformisanju naših društava, demokratskom i ekonomskom prosperitetu. Stoga je nastavak integracionog procesa od vitalnog značaja za bezbjednost Zapadnog Balkana i šire, naglasio je Darmanović. Ministar je kazao da Crna Gora ostaje posvećena regionalnoj saradnji, kao jednom od stubova vanjske politike, i na tom tragu ponovio podršku naše države susjedima na njihovom evropskom putu.

Skup je bio prilika da se sagleda i napredak koji je ostvaren u okviru Berlinskog procesa. Učesnici su se saglasili da ova Inicijativa predstavlja važan okvir saradnje, te da prije svega infrastrukturno povezivanje, povezivanje mladih, naučna saradnja i inovacije jačaju veze među susjedima i doprinose ekonomskom razvoju država Zapadnog Balkana. Rezultati dosadašnje saradnje ukazuju na potrebu održavanja kontinuiteta i daljeg ispunjavanja preuzetih obaveza i predstavljaju potvrdu neophodnog evropskog prisustva u Regionu. Na sastanku je ukazana posvećenost Zelenoj agendi EU kao ključnoj platformi za borbu protiv klimatskih promjena.

Ministar Darmanović je, u okviru današnjeg sastanka, učestvovao i na panelu na kome su razmijenjena mišljenja o povezivanju Regiona, ekonomskom napretku i očuvanju životne sredine.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA