Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Reagovanje MVP na izjavu portparolke ruskog MID-a

Datum objave: 07.03.2020 11:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dio je svakog unutrašnjeg pravnog poretka i ekskluzivno pravo nacionalnog zakonodavstva svake nezavisne i slobodne države. Iako u ovoj oblasti ne postoje tvrdi i jasno kodifikovani međunarodni standardi, Crna Gora je, bez obaveze da to učini, i ovaj Zakon pripremala, usaglasila i usvojila uz pomoć i konsultacije sa Venecijanskom komisijom, dakle uz saglasnost najuglednijih evropskih i globalnih autoriteta kada je riječ o ovim pitanjima.

Potpuno je stoga neobjašnjivo i krajnje neuvjerljivo kako bi usvajanje jednog zakona, identičnog ili vrlo sličnog sa bilo kojim zakonom ovog tipa u bilo kojoj sekularnoj demokratskoj državi, uz to donesenog na pomenuti način, u jednoj maloj državi na Zapadnom Balkanu, moglo imati "svjetski značaj, odjek i uticaj na globalno jedinstvo pravoslavnog svijeta", kako se to tvrdi u izjavi portparolke ruskog MID-a. Još je manje jasno kako je moguće da ovakve i slične izjave, u periodu prije i nakon usvajanja zakona, nijesu miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Glava Crne Gore, kako to sugeriše gđa Zaharova, zaista jeste, okrenuta za 180 stepeni, ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, vjerovatno, suštinski razlog našeg, nadamo se prolaznog, nerazumijevanja.


Ministarstvo vanjskih poslova