Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Прагу: Интеграција Западног Балкана стратешки циљ и приоритет ЕУ

Министар Дармановић у Прагу: Интеграција Западног Балкана стратешки циљ и приоритет ЕУ
Датум објаве: 27.02.2020 17:09 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова Црне Горе проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас у Прагу на састанку министара вањских послова држава Вишеградске групе и Западног Балкана. Састанку у проширеном формату присуствовали су и европски комесар за сусједство и проширење, Оливер Вархељи, као и шефови дипломатија и представници Хрватске, Словеније и Аустрије.

„Интеграција Западног Балкана је спољнополитички циљ Чешке, а наше предсједавање В4 ће дати додатан допринос у том правцу. Нема простора за даља одлагања, проширење је кључ за креирање безбједног Региона и Европе”, нагласио је министар вањских послова Чешке, Томаш Петричек

Комесар Вархељи је посебан акценат ставио на подршку ЕУ и Варшавске групе политици проширења. „Коначно интегрисање Западног Балкана у ЕУ је наш приоритет, али и геостратешки и геополитички интерес”, казао је европски комесар. Он је поновио подршку Комисије ЕУ за отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом у марту ове године, истичући да је то захтјеван процес, али да нова методологија преговора треба да помогне бржој и квалитетнијој интеграцији.

Учесници састанка поздравили су приоритете предсједавања Републике Чешке овом регионалном организацијом, међу којима је сарадња и подршка Западном Балкану на европском и евроатлантском путу. 

Потврђено је да је кључ стабилности Западног Балкана у јасној и недвосмисленој подршци региону од стране европских партнера.

Министар Дармановић указао је на комплексне изазове са којима се суочавамо, а који захтијевају интензивну и блиску комуникацију и сарадњу. „Црна Гора је посвећена јачању стабилности и партнерства у Региону. Међутим, политика сарадње и изградње регионалне стабилности подразумијева немијешање у унутрашње ствари других земаља, чему је Црна Гора била изложена у посљедње вријеме”, нагласио је шеф црногорске дипломатије.

Он је додао да је од кључног значаја да ЕУ настави са политиком проширења, јер европска перспектива Региона нема добру алтернативу. Изразио је увјерење да је новопредстављена методологија преговора за чланство у ЕУ креирана у најбољој намјери да се допринесе кредибилитету и предвидљивости преговарачког процеса, те да ће Црна Гора озбиљно и пажљиво анализирати која је од двије преговарачке методе ефикаснија за даљи процес интеграције наше земље у ЕУ.

Указујући на значај сарадње партнера у оквиру Вишеградске групе са Западним Балканом, посебно се осврнуо на предстојеће предсједавање Црне Горе Западнобалканским фондом, током којег ће приоритети бити јачање сарадње у областима културе, науке, размјене младих, као и промоција одрживог развоја.

Шеф црногорске дипломатије поздравио је значај Вишеградске групе у досадашњем процесу подршке европског и евроатлантског пута Западног Балкана, поручивши да ће Црна Гора наставити да интензивно сарађује са В4 партнерима у правцу испуњавања њеног стратешког циља - чланства у ЕУ.

Током министарског састанка потписан је Меморандум о разумијевању између Вишеградског и Западнобалканског фонда.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА