Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Radulović-Hrebičkova: Evropska budućnost ključna za očuvanje stabilnosti regiona

Radulović-Hrebičkova: Evropska budućnost ključna za očuvanje stabilnosti regiona
Datum objave: 24.02.2020 12:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar, ambasador Vladimir Radulović primio je danas Janinu Hrebičkovu, specijalnog izaslanika ministra vanjskih poslova Republike Češke za Zapadni Balkan.

Ambasador Radulović istakao tradicionalno prijateljske odnose Crne Gore i Češke, koji će biti dodatno ojačani intenziviranjem političkog dijaloga. Zahvalio je na kontinuiranoj podršci Republike Češke evroatlantskoj i evropskoj perspektivi Crne Gore i izrazio očekivanje da će proces pregovora u narednom periodu dobiti na dinamici, kao i donijeta odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Janina Hrebičkova, koja se i u prethodnim diplomatskim misijama u državama Zapadnog Balkana posvećeno i konzistentno bavila kretanjima u državama regiona, istakla da će Prag nastaviti da pruža aktivnu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore, bilateralno i kroz format Višegradske grupe. Pohvalila ostvareni napredak Crne Gore, koja predvodi proces evropske integracije i prepoznata je kao zemlja koja je uložila velike napore u sprovođenju reformi.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i očekivanjima u kontekstu nove metodologije procesa pregovora konstatujući da su evropska budućnost i članstvo u EU ključni za očuvanje stabilnosti regiona, kao i za reformsku transformaciju balkanskih društava.


Ministarstvo vanjskih poslova