Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića

Ministar Darmanović primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića
Datum objave: 12.02.2020 15:20 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog, opunomoćenog i izvanrednog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića.

Ministar Darmanović je poželio ambasadoru Božoviću uspješan mandat, izražavajući uvjerenje da će tokom diplomatske misije doprinijeti boljim odnosima Crne Gore i Srbije, uprkos različitim stavovima po određenim pitanjima. Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da bi evropske integracije kao zajednički cilj trebalo postaviti iznad naših povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja. Na toj liniji, istakao je da ne bi trebalo podizati političke tenzije, već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumijevanja koja opterećuju odnose.

Govoreći o politici proširenja Evropske unije, naglasio je da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, te da podržavamo i Srbiju na tom putu. Istakao je da se dvije države nalaze pred novom fazom u pregovaračkom procesu i izrazio uvjerenje da je privremeni zastoj u pregovorima iza nas i da obje zemlje treba spremno i u duhu saradnje da se okrenu nastavku procesa integracije u EU.

Ambasador Božović se saglasio da su evropske integracije zajednički interes, pri čemu je naglasio da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvjetne saradnje. U tom kontekstu je naglasio značaj infrastrukturnih objekata koji nas povezuju – izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i korišćenje kapaciteta Luke Bar.

Naglasio je da su u njihovom interesu najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom, i da vjeruje u svoj lični doprinos takvim odnosima. Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, ambasador Božović je kazao da Srbija podržava dijalog, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti.

Sagovornici su u dugom i konstruktivnom razgovoru iskazali obostranu spremnost za pronalaženje rješenja i unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije, imajući u vidu zajedničke interese koji su značajni i za kompletan region Zapadnog Balkana.

Ministarstvo vanjskih poslova