Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Berlinu: Crna Gora posvećena ispunjavanju standarda za kontrolu oružja na Zapadnom Balkanu

Ministar Darmanović u Berlinu: Crna Gora posvećena ispunjavanju standarda za kontrolu oružja na Zapadnom Balkanu
Datum objave: 31.01.2020 15:41 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović predvodio je danas crnogorsku delegaciju na drugom sastanku na visokom nivou koji se održava u Berlinu, u okviru francusko-njemačke Inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog oružja na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku, čiji su domaćini ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan Iv le Drijan učestvovali su evropski komesari za unutrašnje poslove i proširenje i politiku susjedstva, Ilva Johanson i Oliver Varhelji, kao i ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana, čime su još jednom demonstrirali značajnu ulogu u ostvarivanju politike kontrole oružja, kao i podršku doprinosu regionalnoj, ali i globalnoj stabilnosti. 

Ministar Darmanović je izjavio da Crna Gora, kao kredibilan partner, ostaje spremna da doprinosi naporima u razvoju i implementaciji politika i najviših standarda u ovom domenu, kako bi učinila region Zapadnog Balkana sigurnijim područjem za sve nas.

- Nekontrolisana proliferacija i ilegalna trgovina malim i lakim oružjem ima alarmantan uticaj na mir i stabilnost, održivi razvoj, ali i ljudska prava, koja se u mnogim djelovima svijeta krše upravo iz ovih razloga, rekao je šef crnogorske diplomatije.

Govoreći o napretku koji je Crna Gora do sada postigla kroz implementaciju određenih ciljeva iz „Mape puta“, dodao je da će budući koraci u pravcu suzbijanja ilegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na prostoru Zapadnog Balkana, olakšati dalje napore našeg regiona u ispunjavanju ključnih bezbjednosnih zahtjeva potrebnih za evropsku integraciju. 

Domaćini skupa pohvalili su progres i volju zapadno-balkanske šestorke da doprinese bezbjednijem okruženju, što je u strateškom interesu obje strane, i EU i našeg regiona. Francuski ministar vanjskih poslova posebno je istakao da se zvanični Pariz želi više uključiti i ojačati saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi se otklonile prepreke za njihovo članstvo u EU.

Ministar Darmanović je bio gost i na ručku koji je šef njemačke diplomatije Hajko Mas priredio za ministre vanjskih poslova Francuske, zapadno-balkanske šestorke, komesara EU za proširenje i generalnog sekretara OEBS-a. Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o strateškim pitanjima, globalnim bezbjednosnim izazovima, terorizmu, ilegalnim migracijama, ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji.

Na marginama skupa, ministar je imao i niz bilateralnih susreta.

Ministarstvo vanjskih poslova