Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Донација Црне Горе технолошком програму ИАЕА за примјену атомске енергије

Донација Црне Горе технолошком програму ИАЕА за примјену атомске енергије
Датум објаве: 30.01.2020 13:09 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Стални представник Црне Горе при Уједињеним нацијама, ОЕБС-у и другим међународним организацијама у Бечу, амбасадор Веселин Шуковић, јуче је, заједно са Надјат Мохтар, замјеницом генералног директора Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА), свечано поставио плочу са именом и заставом Црне Горе на зид донатора технолошког програма Агенције за примјену нуклеарне науке у мирнодопске сврхе.

Црна Гора се том донацијом придружила групи од 40 држава чланица Уједињених нација које су донирале више од 39 милиона еура за пружање технолошке подршке примјени нуклеарне науке за даље унапређење сектора исхране и пољопривреде, здравља људи и заштите животне средине.

Замјеница генералног директора Мохтар, истакла је важност донације Владе Црне Горе и изразила наду да ће успјешна сарадња бити настављена и у будућим иницијативама и пројектима Агенције.

Амбасадор Шуковић је истакао да Црна Гора, иако није нуклеарна земља, придаје велики значај сарадњи са Агенцијом и коришћењу атомске енергије у мирнодопске сврхе. Оцијенио је врло значајним допринос који Агенција пружа чланицама, укључујући и Црну Гору, у спровођењу циљева одрживог развоја и Агенде 2030 Уједињених нација.

Саговорници су размијенили мишљења о иницијативи Црне Горе за оснивање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) и оцијенили да има изузетан развојни значај за цјелокупан регион Југоисточне Европе.

Министарство вањских послова