Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Donacija Crne Gore tehnološkom programu IAEA za primjenu atomske energije

Donacija Crne Gore tehnološkom programu IAEA za primjenu atomske energije
Datum objave: 30.01.2020 13:09 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Stalni predstavnik Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasador Veselin Šuković, juče je, zajedno sa Nadjat Mohtar, zamjenicom generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), svečano postavio ploču sa imenom i zastavom Crne Gore na zid donatora tehnološkog programa Agencije za primjenu nuklearne nauke u mirnodopske svrhe.

Crna Gora se tom donacijom pridružila grupi od 40 država članica Ujedinjenih nacija koje su donirale više od 39 miliona eura za pružanje tehnološke podrške primjeni nuklearne nauke za dalje unapređenje sektora ishrane i poljoprivrede, zdravlja ljudi i zaštite životne sredine.

Zamjenica generalnog direktora Mohtar, istakla je važnost donacije Vlade Crne Gore i izrazila nadu da će uspješna saradnja biti nastavljena i u budućim inicijativama i projektima Agencije.

Ambasador Šuković je istakao da Crna Gora, iako nije nuklearna zemlja, pridaje veliki značaj saradnji sa Agencijom i korišćenju atomske energije u mirnodopske svrhe. Ocijenio je vrlo značajnim doprinos koji Agencija pruža članicama, uključujući i Crnu Goru, u sprovođenju ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o inicijativi Crne Gore za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) i ocijenili da ima izuzetan razvojni značaj za cjelokupan region Jugoistočne Evrope.

Ministarstvo vanjskih poslova