Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Дармановић – Дендиас: Стратешки циљ што скорије чланство Црне Горе у ЕУ

Дармановић – Дендиас: Стратешки циљ што скорије чланство Црне Горе у ЕУ
Датум објаве: 29.01.2020 14:14 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Интеграција Западног Балкана у заједничком је интересу свих, а стратешки циљ је што скорије чланство Црне Горе у ЕУ – оцијењено је на састанку министара вањских послова Црне Горе и Грчке проф. др Срђана Дармановића и Никоса Дендиаса, који борави у званичној посјети Црној Гори.

Шеф црногорске дипломатије је казао да Црна Гора и Република Грчка баштине традиционално пријатељске односе, који се огледају и кроз конзистентну подршку коју нам је званична Атина одувијек пружала на европском и евроатлантском путу, заговарајући политику проширења на Западни Балкан, коју је иницирала Солунском агендом из 2003.

„Црна Гора и Грчка немају само узорне односе и квалитетну сарадњу на европском плану, већ и као партнери у НАТО алијанси, у оквиру које сарађујемо и одговорно испуњавамо своје обавезе које подразумијева чланство. У том контексту, изузетно цијенимо и поздрављамо улогу Грчке, као једног од носилаца Програма заштите ваздушног простора Црне Горе“, рекао је министар Дармановић.

Министар Дендиас је нагласио да је интеграција Црне Горе и осталих земаља Западног Балкана стратешки циљ Грчке, јер је то најбољи начин за обезбјеђивање мира, стабилности и напретка у региону. „Званична Атина јако цијени допринос Црне Горе развоју добросусједних односа и регионалне сарадње. Желио бих да поновим нашу спремност да подржимо ваше напоре ка ЕУ и кроз имплементацију Меморандума о сарадњи у европским питањима“, а предстојећа министарска конференција у Солуну биће прилика да потврдимо наше напоре у том правцу - казао је Дендиас. 

Он је рекао да Црна Гора и Грчка имају садржајну сарадњу у оквиру НАТО, која укључује успјешну мисију заштите црногорског ваздушног простора од стране Грчке, заједно са Италијом.

Током састанка, похваљена је сарадња двије државе у областима економије, одбране, трговине, енергетике, туризма, саобраћаја, науке и образовања.

Министри су размијенили мишљења о темама значајним са ширег регионалног и глобалног аспекта, са посебном пажњом на питања миграција, актуелна глобална кретања и односе у Региону.


Министарство вањских послова