Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Darmanović – Dendias: Strateški cilj što skorije članstvo Crne Gore u EU

Darmanović – Dendias: Strateški cilj što skorije članstvo Crne Gore u EU
Datum objave: 29.01.2020 14:14 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Integracija Zapadnog Balkana u zajedničkom je interesu svih, a strateški cilj je što skorije članstvo Crne Gore u EU – ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Grčke prof. dr Srđana Darmanovića i Nikosa Dendiasa, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crna Gora i Republika Grčka baštine tradicionalno prijateljske odnose, koji se ogledaju i kroz konzistentnu podršku koju nam je zvanična Atina oduvijek pružala na evropskom i evroatlantskom putu, zagovarajući politiku proširenja na Zapadni Balkan, koju je inicirala Solunskom agendom iz 2003.

„Crna Gora i Grčka nemaju samo uzorne odnose i kvalitetnu saradnju na evropskom planu, već i kao partneri u NATO alijansi, u okviru koje sarađujemo i odgovorno ispunjavamo svoje obaveze koje podrazumijeva članstvo. U tom kontekstu, izuzetno cijenimo i pozdravljamo ulogu Grčke, kao jednog od nosilaca Programa zaštite vazdušnog prostora Crne Gore“, rekao je ministar Darmanović.

Ministar Dendias je naglasio da je integracija Crne Gore i ostalih zemalja Zapadnog Balkana strateški cilj Grčke, jer je to najbolji način za obezbjeđivanje mira, stabilnosti i napretka u regionu. „Zvanična Atina jako cijeni doprinos Crne Gore razvoju dobrosusjednih odnosa i regionalne saradnje. Želio bih da ponovim našu spremnost da podržimo vaše napore ka EU i kroz implementaciju Memoranduma o saradnji u evropskim pitanjima“, a predstojeća ministarska konferencija u Solunu biće prilika da potvrdimo naše napore u tom pravcu - kazao je Dendias. 

On je rekao da Crna Gora i Grčka imaju sadržajnu saradnju u okviru NATO, koja uključuje uspješnu misiju zaštite crnogorskog vazdušnog prostora od strane Grčke, zajedno sa Italijom.

Tokom sastanka, pohvaljena je saradnja dvije države u oblastima ekonomije, odbrane, trgovine, energetike, turizma, saobraćaja, nauke i obrazovanja.

Ministri su razmijenili mišljenja o temama značajnim sa šireg regionalnog i globalnog aspekta, sa posebnom pažnjom na pitanja migracija, aktuelna globalna kretanja i odnose u Regionu.


Ministarstvo vanjskih poslova