Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore NDR Laos i Republike Gane

Ministar Darmanović primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore NDR Laos i Republike Gane
Datum objave: 28.01.2020 16:23 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u nastupne posjete novoimenovane, opunomoćene i izvanredne ambasadore Narodne Demokratske Republike Laos Sithonga Čitnhothinha i Republike Gane Eudori Hildi Kuartej Korantengu.

Ministar Darmanović je poželio ambasadoru Laosa uspješno stupanje na dužnost, navodeći da je uspostavljanje bliže saradnje sa državama azijskog kontinenta jedan od važnih aspekata crnogorske vanjske politike.

Na toj liniji, sagovornici su ukazali na potrebu intenziviranja političkih kontakata, kako kroz susrete na međunarodnim konferencijama, tako i kroz organizaciju posjeta najviših zvaničnika.

Ambasador Čitnhothinha je kazao da će u fokusu njegovog mandata biti jačanje saradnje, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede, ističući da investitorima iz obje države treba predstaviti potencijale za ulaganje.

Poželivši uspješnu diplomatsku misiju novoakreditovanoj ambasadorki Republike Gane, ministar Darmanović je ukazao na mogućnosti za unapređenje saradnje dvije tradicionalno prijateljske države.

On je istakao spremnost da Crna Gora, u periodu koji slijedi, otvori diplomatsko-konzularno predstavništvo na afričkom kontinentu, u cilju zastupanja naših interesa i interesa naših državljana u tom dijelu svijeta.

Ambasadorka Gane je izrazila uvjerenje da će tokom njene diplomatske misije biti intenzivirani odnosi između dvije prijateljske države na svim nivoima, sa fokusom na nove inicijative od obostranog interesa. Posebno je istakla značaj jačanja ekonomskih i diplomatskih veza, kao i konzularne saradnje.

Obostrano je ukazano na mogućnosti snaženja političkih kontakata na visokom i najvišem nivou, te istaknut značaj održavanja redovnih političkih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova, što se u praksi pokazuje kao odličan mehanizam za dijalog i saradnju.

Ministarstvo vanjskih poslova