Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Савјет Европе: Од кључне важности учешће Венецијанске комисије у процесу израде Закона о слободи вјероисповијести или увјерења

Датум објаве: 22.01.2020 16:16 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Амбасадор Црне Горе при Савјету Европе Зоран Јанковић састао се са генералном секретарком Савјета Европе Маријом Пејчиновић Бурић како би јој предао писмо министра вањских послова проф. др Срђана Дармановића и информисао детаљније о ситуацији у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Амбасадор Јанковић је подсјетио на процедуру израде и доношења закона у циљу успостављања модерних стандарда у области вјерских заједница, наводећи да је њиме замијењен закон из 1977.године. Осврнуо се и на неприхватљиве политичке поруке из земље непосредног сусједства, случајеве угрожавања националних симбола, свакодневно пласирање лажних вијести усмјерених против Црне Горе, као и покушаје изазивања панике, нереда и нестабилности у земљи.

Генерална секретарка СЕ казала је да прати развој догађаја у Црној Гори, те да поздравља позив Владе за наставак дијалога са заинтересованим странама, али и благовремено укључивање Венецијанске комисије током израде законског текста и поштовање свих препорука овог тијела. Додала је да је то од кључне важности за Савјет Европе.

Пејчиновић Бурић је истакла да дијели забринутост због постојања примјера злоупотребе слободе изражавања, те оцијенила позитивним пуштање на слободу новинара који су приведени због пласирања лажних вијести, са циљем, како су утврдили надлежни органи, да угрозе јавни ред и мир.

На састанку је обострано исказано очекивање да ће протестне шетње у организацији Митрополије црногорско-приморске и њихових вјерника задржати карактер мирних окупљања.


Министарство вањских послова