Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Državni sekretar MVP Radulović: Nema superiornih vjerskih zajednica, Crna Gora je pluralističko društvo

Državni sekretar MVP Radulović: Nema superiornih vjerskih zajednica, Crna Gora je pluralističko društvo
Datum objave: 18.01.2020 14:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Vladimir Radulović je ocijenio da je najvažnija dimenzija Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja činjenica da se njime Crna Gora definiše i konstituiše kao slobodno, otvoreno i pluralističko društvo u smislu prava i obaveza vjerskih zajednica i vjernika. 

Pluralističko, u smislu da pored uvažavanja i poštovanja za najvažnije i najveće tradicionalne vjerske zajednice Zakon otvara prostor i za one koje traju kraće, za one koje su nedavno formirane, kao i za one koje će tek biti formirane. Dakle, prostor vjerskih sloboda, ispovijedanja vjere i iskazivanja vlastitih uvjerenja je neograničen – kazao je ambasador Radulović.

Državni sekretar MVP je istakao da „nema superiornih vjera i vjerskih zajednica“.

To je kamen temeljac na kome počiva ovaj zakon, koji se nastavlja na ono što je baština svih građanskih revolucija od Francuske do Američke, a koja se najjezgrovitije može smjestiti u princip – onoliko crkava koliko vjernika. Zakonom se do kraja i konsekventno afirmiše princip moderne sekularne države. To je najvrijedniji domet ovog zakona i ne bi ga trebalo svoditi na samo nekoliko njegovih članova o kojima naravno mogu postojati različita mišljenja - rekao je Radulović.

Podsjetio je da je u pripremi Zakona i u njegovoj konačnoj verziji od suštinske važnosti bila saglasnost međunarodne zajednice, prije svega Venecijanske komisije.

Prostor za njegova osporavanja iz ovog ugla o kojem sam govorio je gotovo nepostojeći, a dijalog se svakako nastavlja sa svima koji su zainteresovani – rekao je državni sekretar MVP.

On je ocijenio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja ima emancipatorski i modernizacijski karakter, podsjećajući da je njime zamijenjen stari Zakon od 1977. godine iz vremena komunizma i bipolarnog svijeta.

Podsjetio je da je priprema za donošenje ovog zakona trajala punih šest godina, te da su bili uključeni gotovo svi društveni akteri - predstavnici svih najvažnijih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i njihovi vjerski lideri, predstavnici parlamenta, Vlade, političkih stranaka, laičke, stručne javnosti i mediji.

Donošenjem ovog Zakona Crna Gora je faktički, institucionalno i simbolički iskoračila iz jednog vremena autoritarizma i sloboda u vrijeme demokratije i evropskih vrijednosti – kazao je ambasador Radulović.

Ministarstvo vanjskih poslova

VIDEO: https://youtu.be/4Y-uCpDUQxw