Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

МВП у писму европским институцијама: Црна Гора је посвећена јачању медијских слобода, али ће спријечити покушаје нарушавања јавног реда и мира

Датум објаве: 15.01.2020 15:27 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министарство вањских послова упутило је писмо европским институцијама – Европској комисији, ОЕБС и Савјету Европе поводом објављивања лажне вијести на порталима ИН4С и Борби о наводној експлозији у „Вили Горица“ у Подгорици.

У писму је наведено да црногорска Влада безрезервно тежи стварању безбједног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије у Црној Гори, као кључног аспекта политике снажења владавине права.

Овакво политичко опредјељење остварује кроз изградњу законодавног оквира усаглашеног са највишим европским стандардима, креирање транспарентних и равноправних модела подршке финансијској одрживости независних медија и стварање амбијента нулте толеранције на насиље према новинарима.

Када је ријеч о законодавном оквиру, све експертске анализе наших европских партнера показале су да је Црна Гора посвећена његовом креирању и имплементацији заснованим на високим међународним стандардима. То потврђују правни акти којима је регулисано питање положаја и функционисање укупне медијске заједнице, али и актуелни заједнички рад Владе Црне Горе, Савјета Европе и Европске комисије на даљем унапређењу законодавног оквира.

Поводом лажне вијести о наводној експлозији у Вили Горица у Подгорици, која је објављена на порталима ИН4С и Борба (Гојко Раичевић, главни и одговорни уредник ИН4С и Дражен Живковић, главни и одговорни уредник портала „Борба“), изјаснио се државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици констатујући да се у радњама ова два лица стичу елементи кривичног дјела изазивања панике и нереда.

Конкретно, у овом случају, евидентно је да су Живковић и Раичевић пренијели, односно пласирали информацију која је била неистинита, уз озбиљне индиције да се ради о покушају мијешања у унутрашња питања Црне Горе са намјером дестабилизације државе и нарушавања јавног реда и мира. 

Црна Гора је слободно и демократско друштво у којем се без ограничења могу износити различита мишљења у односу на многа друштвена питања као и политике Владе, уз услов да се организују по закону и без угрожавања права других.

Међутим, Црна Гора је све више изложена хибридним пријетњама и елементима хибридног ратовања и ми смо као чланица НАТО дужни да се томе супротставимо. С тога државни органи морају интервенисати и спријечавати сваки покушај нарушавања јавног реда и мира, очувања државног суверенитета и заштиту Уставног поретка.

Питање безбједности новинара и пласирања лажних вијести јавности не смијемо перципирати само као црногорски спецификум, имајући у виду да је ријеч о глобалном изазову, са којим се суочавају не само земље из региона, већ и одређене ЕУ чланице, као и друге државе. Осуђујемо сваки напад на слободу изражавања, али не треба пренебрегнути чињеницу да је често и питање професионалног стандарда упитно у ситуацијама када медијске куће претпостављају профит или друге интересе потреби јавности да буде информисана. 

Остајемо посвећени даљем јачању медијских слобода и заштити новинара, као и стварању услова за подизање професионалних стандарда.

Министарство вањских послова