Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

MVP u pismu evropskim institucijama: Crna Gora je posvećena jačanju medijskih sloboda, ali će spriječiti pokušaje narušavanja javnog reda i mira

Datum objave: 15.01.2020 15:27 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OEBS i Savjetu Evrope povodom objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borbi o navodnoj eksploziji u „Vili Gorica“ u Podgorici.

U pismu je navedeno da crnogorska Vlada bezrezervno teži stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava.

Ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog sa najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima.

Kada je riječ o zakonodavnom okviru, sve ekspertske analize naših evropskih partnera pokazale su da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji zasnovanim na visokim međunarodnim standardima. To potvrđuju pravni akti kojima je regulisano pitanje položaja i funkcionisanje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Savjeta Evrope i Evropske komisije na daljem unapređenju zakonodavnog okvira.

Povodom lažne vijesti o navodnoj eksploziji u Vili Gorica u Podgorici, koja je objavljena na portalima IN4S i Borba (Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik IN4S i Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik portala „Borba“), izjasnio se državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici konstatujući da se u radnjama ova dva lica stiču elementi krivičnog djela izazivanja panike i nereda.

Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore sa namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira. 

Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade, uz uslov da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

Međutim, Crna Gora je sve više izložena hibridnim prijetnjama i elementima hibridnog ratovanja i mi smo kao članica NATO dužni da se tome suprotstavimo. S toga državni organi moraju intervenisati i spriječavati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira, očuvanja državnog suvereniteta i zaštitu Ustavnog poretka.

Pitanje bezbjednosti novinara i plasiranja lažnih vijesti javnosti ne smijemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je riječ o globalnom izazovu, sa kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona, već i određene EU članice, kao i druge države. Osuđujemo svaki napad na slobodu izražavanja, ali ne treba prenebregnuti činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informisana. 

Ostajemo posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda.

Ministarstvo vanjskih poslova