Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у интервју агенцији МИНА: Постоји простор за дијалог, најважније сачувати мир и стабилност у Црној Гори

Министар Дармановић у интервју агенцији МИНА: Постоји простор за дијалог, најважније сачувати мир и стабилност у Црној Гори
Датум објаве: 14.01.2020 12:00 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Постоји простор за дијалог између државе и Српске православне цркве (СПЦ) оцијенио је министар вањских послова Срђан Дармановић, наглашавајући да је најважније сачувати мир и стабилност у Црној Гори.

Он је у интервјуу агенцији МИНА нагласио да нема бојазни да ће бити било каквог атака на право својине и додао да је пропаганда из разних политичких структура у Србији у великој мјери допринијела дестабилизацији ситуације.

На питање како коментарише тренутне односе Подгорице и Београда, и да ли је сагласан са оцјенама да од 2006. никад нијесу били гори, Дармановић је истакао да Црна Гора настоји да води политику која ће допринијети стабилности региона и да су добросусједски односи један од три стуба њене вањске политике.

„То се наравно односи и на Србију, која је наш сусјед и значајан партнер. Међутим, ово што се дешавало поводом усвајања Закона о слободи вјероисповијести никако не иде у прилог добрим односима, а у најмању руку значајно отежава ситуацију“, оцијенио је Дармановић.

Како је навео, све што се поводом тога дешавало је један вид значајног мијешања у унутрашње ствари једне суверене земље, чланице НАТО-а и озбиљног кандидата за чланство у Европској унији и не иде у прилог добросусједским односима и стабилности региона.

Дармановић је казао да су прве изјаве предсједника Србије Александра Вучића биле охрабрујуће.

„Мислили смо да ће се у том духу ствари и наставити, јер се ипак ради, прије свега, о једном унутрашњем питању самосталне и суверене земље, која има право да, у складу са европским стандардима, законе доноси потпуно мериторно и легитимно на својој територији“, казао је он.

Међутим, како је навео, након првих охрабрујућих изјава, услиједила је невиђена пропаганда из разних дјелова српске политичке структуре.

„Пропаганда је вјероватно достигла врхунац још од времена Милошевићевих ратова и референдума 2006. казао је Дармановић.

Он је оцијенио да је нарочито проблематично што су се у то укључивали највиши државни функционери Србије који би требало да дају допринос добросусједским односима и стабилности региона, а не да распирују националистичке страсти.

„Покушано је паљење црногорске заставе на нашој Амбасади, а реакција државних органа Србије на то била је врло млака, да не кажем неадекватна“, рекао је Дармановић.

Он је подсјетио да се, према Бечкој конвенцији о дипломатским односима, дипломатско-конзуларна представништва одлучно и без колебања штите, јер дипломатска мисија треба да ужива мир, безбједност свога особља и несметани рад.

„У овом случају се то није дешавало. Имали смо, малтене, позиве на лов на нашег амбасадора у Београду, што ствара мучну ситуацију, а са циљем утицаја на догађања у Црној Гори“, казао је Дармановић.

Он је рекао да се нада да постоји доста простора да се односи двије државе врате у нормалне оквире, прије свега сарадњи на плану европских интеграција и у многим регионалним иницијативама.

„Потребно је да наставимо са интензивним економским односима, а да ово што је распирило многе страсти и изазвало лоше догађаје оставимо по страни“, додао је Дармановић.

На питање да ли мисли да ће примјена Закона изазвати додатне проблеме, он је рекао да треба констатовати неколико чињеница.

„Прије свега, овим Законом је замијењен правни акт из 1977. године из времена комунизма и Хладног рата, који је морао бити усаглашен са новим временом“, казао је Дармановић.

Он је подсјетио и да је Закон добио позитивно мишљење и потпуну подршку Венецијанске комисије Савјета Европе, која је уложила огроман напор, заједно са Црном Гором, да се обезбиједи оно што је потребно у савременој Европи.

Црна Гора је, истакао је Дармановић, испоштовала све препоруке Венецијанске комисије, осим једне која није била ни обавезујућа – о вјерском образовању у основним школама.

„Све друго, а нарочито одредбе вези са кључним питањем имовине, око којег се стране споре у Црној Гори, у потпуности је испоштовано. Овај закон не доводи у питање ничије право на имовину. Нема револуционарног одузимања својине ни од кога. Закон је регулисао да се оно што је културно благо Црне Горе врати у државне руке, а употреба те својине није доведена у питање“, казао је Дармановић.

Он је додао да је тако у већини земаља Европе и подсјетио да је Нотр Дам власништво Републике Француске и да су храмови у Србији, такодје власништво те државе.

„И нико не доводи у питање ко ће бити корисник. Неће држава да гради школе и болнице умјесто цркава, оне остају тамо гдје су биле, да служе онима који су вјерници, вјерским заједницама, и нема никакве бојазни ни од каквог одузимања својине“, истакао је Дармановић.

Он је казао да је то прво што људи треба да схвате.

„Друго, постоји много простора за дијалог. Најважније је сачувати мир и стабилност у Црној Гори и да држава, када преузме власништво над објектима који су јој и раније припадали, остави их на коришћење као добро свих грађана Црне Горе. Нема бојазни да ће бити било каквог атака на право својине. То је оно што упорно одбијају да схвате у овој причи“, навео је Дармановић.

Према његовим ријечима, држава ће тиме постићи регулисање правних односа на начин који то захтијева савремени међународни правни систем, у корист и државе и грађана, а то је једнакост свих вјерских заједница пред законом.

То су, како је навео, једноставни постулати и нема никаквог разлога за оволику кризу и побуну у вези са тим. „То може да служи другим циљевима, али не овоме о чему се говори“.

„Постоји простор за дијалог између државе и СПЦ око темељног уговора или других могућности којима се може обезбиједити међусобно повјерење“, казао је Дармановић.

Он сматра да постоји могућност да се ствари врате у нормалне оквире, а што се тиче протеста, додаје да људи имају уставно право да протестују, премда у овом случају „за то нема никаквог разлога“.

„Надам се да ће у том смислу и Србија, која је утицала на дешавања Црној Гори, такође наћи начина да се вратимо нормалним односима који би требало да се подразумијевају између сусједних и пријатељских земаља“, поручио је он.

На питање како коментарише изјаву српског министра Ивице Дачића у вези са статусом Црногораца у Србији, Дармановић је казао да је та изјава супротна Уставу Србије и међународном праву.

„Дачић је искусан политичар, дугогодишњи министар вањских послова и образован човјек и добро зна шта је изговорио. Вјерујем да када се страсти мало стишају, неће бити поносан на ту своју изјаву“, закључио је Дармановић.
Министарство вањских послова