Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Реаговање МВП поводом коментара руског МИД-а

Датум објаве: 31.12.2019 16:15 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Коментаром Департмана за информације и штампу Министарства вањских послова Руске Федерације поводом Закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница још једном се, послије извјесног затишја, на жалост потврђује континуитет неприхватљивог, тешко разумљивог и флагрантног мијешања Русије у унутрашње ствари једне суверене, секуларне, европске државе, чланице НАТО и кандидата за чланство у ЕУ.

Све ово се дешава само због тога што је Црна Гора, као самостална и суверена земља донијела један правни акт. Што је укинула идеолошки закон стар 50 година и замијенила га законом који је у сагласности са свим познатим међународним стандардима којима се регулише ова област. Закон је у цјелини усаглашен са мишљењем Венецијанске комисије Савјета Европе, а са њим се сагласиле све вјерске заједнице и сви њихови представници у Црној Гори осим СПЦ.

Супротно наводима руског МИД-а, усвојеним законом се у Црној Гори на демократски начин регулишу сва питања из ове области, укључујући и питање власништва над вјерским објектима, што не угрожава ничије право на њихово коришћење.

Надали смо се да су из догађаја из октобра 2016. извучене одређене поуке и да су односи Црне Горе и Русије опрезно и корак по корак кренули нормалнијим током. Коментари руског МИД-а попут овога о коме је ријеч озбиљно угрожавају овакав тренд.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА