Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Reagovanje MVP povodom komentara ruskog MID-a

Datum objave: 31.12.2019 16:15 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU.

Sve ovo se dešava samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela jedan pravni akt. Što je ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast. Zakon je u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC.

Suprotno navodima ruskog MID-a, usvojenim zakonom se u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad vjerskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje.

Nadali smo se da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MID-a poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA