Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Државни секретар Радуловић на састанку Јадранске трилатерале: Сарадња Црне Горе, Албаније и Хрватске значајна за напредак Региона

Државни секретар Радуловић на састанку Јадранске трилатерале: Сарадња Црне Горе, Албаније и Хрватске значајна за напредак Региона
Датум објаве: 20.12.2019 20:21 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПДржавни секретар Министарства вањских послова Владимир Радуловић учествовао је данас на министарском састанку Јадранске трилатерале који се одржао у Задру.

Састанку су присуствовали министри вањских послова Републике Хрватске и Републике Албаније Гордан Грлић Радман и Гент Цакај, као и Андреј Жерновски, замјеник министра вањских послова Сјеверне Македоније која је позвана као земља гост.

Том приликом, сагледана су најзначајнија питања везана за сарадњу Црне Горе, Хрватске и Албаније, с циљем њеног јачања кроз  конкретне активности и пројекте који доприносе стабилности, безбједности и економском просперитету читавог Региона.

Шефови делегација су, такође, разговарали и о даљем процесу европских и евроатлантских интеграција држава региона, а посебно имају
ћи у виду предстојеће предсједавање Хрватске Савјету ЕУ. У том контексту, размијенили су мишљења и о могућностима подршке регионалним аспирантима на њиховом путу ка ЕУ и НАТО, али и о актуелној политичкој, економској и безбједносној ситуацији на Западном Балкану, с посебним нагласком на продубљивање сарадње три државе у областима енергетике, туризма и заштите животне средине.

"Пуна подршка ЕУ и НАТО-а Западном Балкану кроз стални политички дијалог и практичне програме подршке од пресудног је значаја за његову пуну интеграцију у њихове структуре. Ово је посебно важно у контексту континуираних глобалних изазова са којима се наш регион суочава", истакао је државни секретар Радуловић.

МВПОн је указао на значај регионалних иницијатива и потребу јачања сарадње, акцентујући да су државе чланице Јадранске трилатерале веома активни заговорници даље политике отворених врата у оквиру НАТО-а и проширења ЕУ.

На крају састанка, усвојена је Заједничка изјава којом је, између осталог, потврђена важност ове платформе, уз оцјену да добросусједски односи и регионална сарадња остају кључни елементи процеса проширења. Посебно је указано на значај предсједавања Хрватске за процес просирења ЕУ и јачање европске перспективе држава Западног Балкана. У том контексту, потврђена је пуна подршка даљем напретку Црне Горе у процесу приступања ЕУ.

 

 

 Министарство вањских послова