Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на промоцији зборника „Спољна политика Црне Горе – Историја и савременост“: Значајна је спона између државне управе, универзитета и цивилног друштва

Министар Дармановић на промоцији зборника „Спољна политика Црне Горе – Историја и савременост“: Значајна је спона између државне управе, универзитета и цивилног друштва
Датум објаве: 20.12.2019 14:13 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова, проф. др Срђан Дармановић говорио је данас на промоцији зборника „Спољна политика Црне Горе – Историја и савременост“ у Црногорској академији наука и умјетности ЦАНУ.

„Зборник, који чине есеји са научног скупа који је одржан прошле године у организацији Академије, Министарства вањских послова и Универзитета Доња Горица, јединствен је подухват ЦАНУ и аутора који су овдје презентовани“, рекао је шеф црногорске дипломатије, додавши да је он један од пионирских радова када је у питању свеобухватно истраживање спољне политике Црне Горе од њених почетака до данас.

Министар Дармановић је истакао да је спона између државне управе, универзитета и цивилног друштва у овако важним областима неопходна: „Савремена државна управа требало би да се темељи на професионалном и личном интегритету, тимском раду, одговорности, поузданости, ефикасности, кохерентности и сталној вези са академском заједницом и цивилним друштвом“.

Говорећи о међународним односима и спољној политици, министар Дармановић је нагласио да се, иако је Црна Гора имала бројне врхунске практичаре у области међународних односа, у теорији издиже једно име – професора Радована Вукадиновића, чија се мисао о вањскополитичком дјеловању као сталној сарадњи теорије и праксе, те ангажовању малобројних кадрова који се професионално баве међународним односима и вањском политиком помиње и у овом Зборнику.

Министар Дармановић је истакао одличну сарадњу Министарства вањских послова и Црногорске академија наука и умјетности и, у том смислу, поменуо и заједнички рад на Лексикону дипломатије Црне Горе, који ће још једном потврдити непрекинуту државотворну идеју Црне Горе од првих црногорских династија до данашњих дана.

На презентацији Зборника говорили су и предсједник Црногорске академије наука и умјетности, проф. др Драган Вукчевић и проф. др Ђорђе Борозан, члан Академије.


Министарство вањских послова