Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Женеви: Црна Гора ће наставити да буде поуздан партнер међународној заједници у проналажењу одговора и рјешења за збрињавање најугроженијих

Министар Дармановић у Женеви: Црна Гора ће наставити да буде поуздан партнер међународној заједници у проналажењу одговора и рјешења за збрињавање најугроженијих
Датум објаве: 17.12.2019 16:25 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на првом Глобалном форуму за избјеглице који се одржава у европском сједишту Уједињених нација у Женеви.

Форуму присуствују генерални секретар УН Антонио Гутереш, бројни високи званичници држава чланица УН и међународних организација, представници цивилног друштва, локалних власти и приватног сектора.

Првог дана Форума, државе су изразиле снажну посвећеност спровођењу Глобалног компакта за избјеглице и спремност да предано и одговорно сарађују са својим сусједима, али и широм међународном заједницом, како би се на најбољи начин одговорило на потребе милиона који су приморани да напусте своје домове. Државе су представиле конкретне планове и активности на које се обавезују у циљу јачања заједничког одговора у рјешавању избјегличке кризе.

Током излагања на пленарној сесији, министар Дармановић је подсјетио да је Црна Гора током деведесетих година пружила помоћ и заштиту за више од 130.000 избјеглица из региона, што је у то вријеме чинило око 20 одсто њеног укупног становништва.

Имајући у виду изграђену репутацију по овом питању, шеф црногорске дипломатије је истакао да се Црна Гора обавезала да ће одржавати ефикасан режим заштите у складу са добром праксом ЕУ.

- Црна Гора се залаже за даљи развој повољног друштвено-економског окружења за интеграцију избјеглица у складу са циљевима Агенде 2030 - рекао је министар Дармановић.

Нагласио је да је Влада Црне Горе снажно посвећена предузимању свих потребних мјера за спровођење ових обавеза.

МВПЦрна Гора остаје поуздан партнер у циљу пуне примјене Глобалног компакта за избјеглице. Црна Гора ће наставити да сарађује са УНХЦР-ом и међународном заједницом како би створила нова и боља рјешења за избјеглице и земље пријема – закључио је шеф црногорске дипломатије.

На маргинама Форума, министар Дармановић је разговарао са генералним директором Међународне организације за миграције (ИОМ) Антониом Виторином. Том приликом, констатована је веома добра сарадња Црне Горе и ИОМ, те исказана узајамна подршка у даљем третирању питања миграција.

Током боравка у Женеви, шеф црногорске дипломатије се срео и са министром вањских послова СР Њемачке Хаиком Масом. Министри су размијенили мишљења о европској перспективи Западног Балкана, као и о актуелним политичким збивањима у двије земље.

Министарство вањских послова