Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на састанку Америчко-јадранске повеље у Тирани: Црна Гора наставља да буде активан промотер политике отворених врата

Министар Дармановић на састанку Америчко-јадранске повеље у Тирани: Црна Гора наставља да буде активан промотер политике отворених врата
Датум објаве: 13.12.2019 13:39 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас у Тирани на састанку министара вањских послова Америчко-јадранске повеље (А5).

Током излагања, министар Дармановић је нагласио да је Црна Гора као чланица НАТО и предводник у процесу европске интеграције снажно посвећена заједничким циљевима, те да наставља да буде активан промотер отворених врата А5.

- Регионална сарадња један је од најефикаснијих начина да постигнемо интеграцију у европске и евроатлантске структуре – казао је шеф црногорске дипломатије. 

Поздравио је резултате албанског предсједавања Повељом и изразио увјерење да ће и БиХ током предсједавања 2020. године наставити с јачањем напора на профилисању А5 као успјешне платформе за регионалну безбједносну сарадњу и промоцију евроатлантских вриједности. На тој линији, министар Дармановић је оцијенио да ће скоро чланство Сјеверне Македоније у Алијанси, као што је то случај са Црном Гором, допринијети јачању сарадње и безбједности региона. У том контексту, министар је указао и на значај усвајања Програма реформи БиХ. 

Министар Дармановић је истакао важност подршке ЕУ и НАТО, те похвалио посвећеност САД региону, посебно у контексту глобалних изазова са којима се и наш регион суочава, међу којима су илегалне миграције, тероризам, сајбер и хибридне пријетње.

Током састанка усвојена је Заједничка изјава у којој је потврђена посвећеност регионалној сарадњи и промоцији политике отворених врата у циљу што скорије интеграције региона у ЕУ и НАТО.

Састанку су, осим шефа црногорске дипломатије, присуствовали министри и представници земаља чланица А5 - Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Сјеверне Македоније и САД, као и земаља посматрача - Косова, Словеније и Србије.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА