Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Бриселу: Црна Гора снажно посвећена политикама НАТО

Министар Дармановић у Бриселу: Црна Гора снажно посвећена политикама НАТО
Датум објаве: 20.11.2019 18:45 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницуМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас у Бриселу на састанку шефова дипломатија земаља чланица НАТО.

Том приликом, министри су размијенили мишљења о најважнијим питањима за евроатлантску безбједност, у склопу припрема за НАТО самит који се одржава 3-4. децембра у Лондону. Током радне сесије, било је ријечи о политици пројектовања стабилности, ситуацији на Црном мору, Медитерану и Балтичком мору, као и борби против тероризма.

Министар Дармановић је представио позицију Црне Горе у вези с актуелним питањима од значаја за функционисање НАТО и безбједност сјеверноатлантског простора и шире.
На тој линији, потврдио је пуну подршку кључним политикама НАТО - одвраћања и одбране, као и пројектовања стабилности кроз уцесце црногорских војника у мисијама и операцијама Алијансе.

Шеф црногорске дипломатије је указао и на значај подизања свијести у вези са хибридним пријетњама и потребу јачања капацитета савезница и партнера.

Министар Дармановић је истакао и посвећеност Црне Горе политици пројектовања стабилности јужних партнера и супротстављању изазовима који долазе с југа. На тој линији, указао је на допринос који Црна Гора даје кроз повјерилачке фондове за изградњу њихових одбрамбених капацитета, али и кроз приврженост пројектовању стабилности Алијансе ван сопствених граница, као и на пораст броја наших представника у мисијама НАТО-а.

На маргинама састанка, министар Дармановић је разговарао са шефицом дипломатије Норвешке Ине Ериксен Сореиде и министром вањских послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.


Министарство вањских послова