Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Софији: Јасна европска перспектива најбољи начин за рјешавање изазова у Региону

Министар Дармановић у Софији: Јасна европска перспектива најбољи начин за рјешавање изазова у Региону
Датум објаве: 11.11.2019 12:05 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествује на састанку стратешке групе за Западни Балкан која се, у оквиру Европског савјета за међународне односе (ЕЦФР), одржава 10-11. новембра у Софији, Бугарска.

Шеф црногорске дипломатије је, заједно са помоћником министра вањских послова Републике Бугарске Петком Дојковим, отворио састанак Европског савјета за међународне послове, у чијем фокусу су „гранична питања на Западном Балкану“ и „цијена изостанка проширења“.

Министар Дармановић је указао да процес проширења ЕУ има двије круцијалне функције за Западни Балкан: наставак реформског пута и јачање стабилности Региона. „Закључци са посљедњег састанка Европског савјета су обесхрабрујући, а шпекулације нових модела европског проширења значе само једно: изазов за проевропске владе у Региону и корак уназад за Западни Балкан. Оваква порука доприноси нарушавању кредибилитета ЕУ у нашем окружењу и као таква, имајући у виду геополитички контекст, може имати далекосежне посљедице“, оцијенио је министар.

Он је додао да Западни Балкан разумије комплексност дешавања у оквиру ЕУ, као и изазове са којима се суочава, а који су бацили сјенку на процес проширења. „Ипак, увјерени смо да и даље има простора за убрзану акцију у оквиру агенде проширења, које се одувијек дешавало паралелно са реформама у оквиру ЕУ“, рекао је Дармановић.

Шеф црногорске дипломатије је истакао да би пуноправно чланство Западног Балкана у ЕУ допринијело стабилнијој и безбједнијој Европи, а његова јасна европска будућност дала додатни подстицај за рјешавање два главна изазова у Региону: питања дијалога на релацији Београд-Приштина и функционалности Босне и Херцеговине. „Црна Гора види истинског партнера у ЕУ, стопроцентно усклађујемо нашу политику са њеном и задржавамо наш оптимизам у том погледу“, истакао је министар нагласивши да је визија уједињене Европе супериорна у односу на било коју алтернативу.

ЕЦФР који окупља академике, научнике и стручњаке, представља један од водећих међународних тхинк-танкова у чијем су фокусу истраживања у области европске вањске и безбједносне политике. Министар Дармановић је први члан ЕЦФР-а из Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА