Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Sofiji: Jasna evropska perspektiva najbolji način za rješavanje izazova u Regionu

Ministar Darmanović u Sofiji: Jasna evropska perspektiva najbolji način za rješavanje izazova u Regionu
Datum objave: 11.11.2019 12:05 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvuje na sastanku strateške grupe za Zapadni Balkan koja se, u okviru Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR), održava 10-11. novembra u Sofiji, Bugarska.

Šef crnogorske diplomatije je, zajedno sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Petkom Dojkovim, otvorio sastanak Evropskog savjeta za međunarodne poslove, u čijem fokusu su „granična pitanja na Zapadnom Balkanu“ i „cijena izostanka proširenja“.

Ministar Darmanović je ukazao da proces proširenja EU ima dvije krucijalne funkcije za Zapadni Balkan: nastavak reformskog puta i jačanje stabilnosti Regiona. „Zaključci sa posljednjeg sastanka Evropskog savjeta su obeshrabrujući, a špekulacije novih modela evropskog proširenja znače samo jedno: izazov za proevropske vlade u Regionu i korak unazad za Zapadni Balkan. Ovakva poruka doprinosi narušavanju kredibiliteta EU u našem okruženju i kao takva, imajući u vidu geopolitički kontekst, može imati dalekosežne posljedice“, ocijenio je ministar.

On je dodao da Zapadni Balkan razumije kompleksnost dešavanja u okviru EU, kao i izazove sa kojima se suočava, a koji su bacili sjenku na proces proširenja. „Ipak, uvjereni smo da i dalje ima prostora za ubrzanu akciju u okviru agende proširenja, koje se oduvijek dešavalo paralelno sa reformama u okviru EU“, rekao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da bi punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU doprinijelo stabilnijoj i bezbjednijoj Evropi, a njegova jasna evropska budućnost dala dodatni podsticaj za rješavanje dva glavna izazova u Regionu: pitanja dijaloga na relaciji Beograd-Priština i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine. „Crna Gora vidi istinskog partnera u EU, stoprocentno usklađujemo našu politiku sa njenom i zadržavamo naš optimizam u tom pogledu“, istakao je ministar naglasivši da je vizija ujedinjene Evrope superiorna u odnosu na bilo koju alternativu.

ECFR koji okuplja akademike, naučnike i stručnjake, predstavlja jedan od vodećih međunarodnih think-tankova u čijem su fokusu istraživanja u oblasti evropske vanjske i bezbjednosne politike. Ministar Darmanović je prvi član ECFR-a iz Crne Gore.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA