Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Одржане треће билатералне консултације између министарстава вањских послова Црне Горе и Краљевине Белгије

Одржане треће билатералне консултације између министарстава вањских послова Црне Горе и Краљевине Белгије
Датум објаве: 06.11.2019 13:37 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Треће билатералне консултације између Министарства вањских послова Црне Горе и Министарства вањских послова, спољне трговине и развојне сарадње Краљевине Белгије одржане су данас у Подгорици.

Делегације су предводили генерални директори за билатералне послове, амбасадор Иван Лековић и Аник ван Калстер.

Обострано је изражено задовољство развојем пријатељских односа, те указано на значај даљег наставка фреквентног политичког дијалога на високом и највишем нивоу који двије земље његују. Посебна пажња посвећена је европској перспективи Црне Горе и земаља региона у свјетлу актуелних дешавања. На тој линији, још једном је потврђена конзистентна подршка белгијске Владе и поновљено да за Белгију проширење, као важан подстрек за реформе, остаје једна од кључних политика Уније. 

Током разговора, оцијењено је важним интензивирање економске сарадње и привлачење белгијских инвестиција у Црну Гору и константовано да су се створили услови да се сарадња у економском дијелу додатно унаприједи и интензивира. У том контексту, наглашено је да је од посебног значаја присуство и интересовање белгијских грађевинско-инвестиционих компанија за учешће у пројектима и међународним тендерима у Црној Гори, у областима енергетике, инфраструктуре и туризма.

Истакнута је и важност што скоријег закључивања Споразума о избјегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак, као једног од приоритета на билатералној агенди и веома важног елемента за консолидовање уговорне базе.
Саговорници су потврдили одличне односе и на мултилатералном плану, нарочито у дијелу узајамне подршке кандидатурама у најзначајнијим међународним организацијама. Размијењена су и мишљења о актуелној политичкој клими у региону Западног Балкана.