Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Održane treće bilateralne konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Kraljevine Belgije

Održane treće bilateralne konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Kraljevine Belgije
Datum objave: 06.11.2019 13:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Treće bilateralne konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova, spoljne trgovine i razvojne saradnje Kraljevine Belgije održane su danas u Podgorici.

Delegacije su predvodili generalni direktori za bilateralne poslove, ambasador Ivan Leković i Anik van Kalster.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo razvojem prijateljskih odnosa, te ukazano na značaj daljeg nastavka frekventnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou koji dvije zemlje njeguju. Posebna pažnja posvećena je evropskoj perspektivi Crne Gore i zemalja regiona u svjetlu aktuelnih dešavanja. Na toj liniji, još jednom je potvrđena konzistentna podrška belgijske Vlade i ponovljeno da za Belgiju proširenje, kao važan podstrek za reforme, ostaje jedna od ključnih politika Unije. 

Tokom razgovora, ocijenjeno je važnim intenziviranje ekonomske saradnje i privlačenje belgijskih investicija u Crnu Goru i konstantovano da su se stvorili uslovi da se saradnja u ekonomskom dijelu dodatno unaprijedi i intenzivira. U tom kontekstu, naglašeno je da je od posebnog značaja prisustvo i interesovanje belgijskih građevinsko-investicionih kompanija za učešće u projektima i međunarodnim tenderima u Crnoj Gori, u oblastima energetike, infrastrukture i turizma.

Istaknuta je i važnost što skorijeg zaključivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, kao jednog od prioriteta na bilateralnoj agendi i veoma važnog elementa za konsolidovanje ugovorne baze.
Sagovornici su potvrdili odlične odnose i na multilateralnom planu, naročito u dijelu uzajamne podrške kandidaturama u najznačajnijim međunarodnim organizacijama. Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnoj političkoj klimi u regionu Zapadnog Balkana.