Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Обиљежен Дан Уједињених нација - „100 година мултилатерализма“

Обиљежен Дан Уједињених нација - „100 година мултилатерализма“
Датум објаве: 01.11.2019 19:45 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Вијек од успостављања мултилатерализма и позиција Црне Горе кроз вријеме у међудржавној сарадњи били су у фокусу овогодишње церемоније организоване у част обиљежавања Дана Уједињених нација - 24. октобра, коју су заједнички организовали Министарство вањских послова Црне Горе и Систем Уједињених нација. Прославом у Вили Горици, чији су домаћини били проф. др Срђан Дармановић, министар вањских послова Црне Горе и Фиона Меклуни, резидентна координаторка Система УН у Црној Гори, обиљежена је 74. годишњица од усвајања Повеље Уједињених нација.

Министар Дармановић је казао да је Црна Гора од самих зачетака идеје мултилатерализма настојала да буде пуноправни члан међународне заједнице. 

Данас, вијек касније, са мјеста које јој припада, Црна Гора остаје посвећена вриједностима мултилатерализма, отвореној сарадњи и снажењу партнерства са Уједињеним нацијама. Вјерујемо да би свака земља требало да сопственим примјером и принципијелном политиком учествује у одговору на глобалне изазове – рекао је шеф црногорске дипломатије. Стога, како је истакао, Црна Гора наставља да, сходно својим капацитетима, пружа допринос међународном миру и безбједности, глобалним напорима на плану испуњавања циљева одрживе развојне Агенде УН-а 2030 и поштовању људских права и слобода.

Резидентна координаторка УН Фиона Меклуни указала је да је мултилатерализам данас можда и важнији него прије 100 година. „Мултилатерализам је темељ Агенде до 2030. године и Циљева одрживог развоја. Рјешавање заједничких проблема удруженим снагама, од сукоба и економских криза до епидемија и климатских промјена, више него икада захтијева глобални одговор кроз сарадњу, као што то захтијева и наш колективни одговор на кључне изазове данашњице.“ – навела је Меклуни, цитирајући Генералног секретара УН Антониа Гутијереша који је рекао да „када народи раде заједно, нада превлада и нађу се заједничка ријешења”.

У оквиру церемоније, приказана је и изложба неких од најранијих црногорских кореспонденција из периода зачетака мултилатерализма.

Дан Уједињених нација традиционално се обиљежава широм свијета у знак сјећања на 24. октобар 1945. године када је на снагу ступила Повеља Уједињених нација. Ратификацијом тог документа званично су основане Уједињене нације чији су главни циљеви успостављање мира и безбједности, подршка развоју и друштвеном прогресу и заштита људских права. Уједињене нације су основали лидери 51 државе а свјетска организација данас броји 193 земље чланице. Црна Гора постала је чланица Уједињених нација у јуну 2006. године, као 192. чланица организације.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА