Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Барселони: Црна Гора даје пуни допринос раду Уније за Медитеран

Министар Дармановић у Барселони: Црна Гора даје пуни допринос раду Уније за Медитеран
Датум објаве: 10.10.2019 19:46 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је на ИВ Регионалном форуму Уније за Медитеран под називом „Трасирање пута пред нама“, који је одржан у Барселони. 

На уводној сесији коју су отворили висока представница Европске уније за вањску и безбједносну политику Федерика Могерини, министар вањских послова, Европске уније и сарадње Шпаније Жозеп Борељ и копредсједавајући Уније за Медитеран, министар вањских послова и исељеника Јордана Ајман Сафади презентовани су приоритети Уније за Медитеран за наредну годину: заштита животне средине, третирање питања климатских промјена, економског и раста трговинске размјене, промоција инвестиција и креирање радних мјеста. 

Могерини је указала је на неопходност стварања безбједнијег свијета за све грађане, имајући у виду изазове са којима се суочавамо. Поздравила је прогрес на Западном Балкану када је у питању процес европске интеграције и указала на значај првог самита Арапске лиге и Европске уније одржаног у фебруару ове године. 

Борељ је посебно истакао значај борбе против трговине људима, сузбијања популизма и национализама, интеракције са цивилним друштвом и инклузије субјеката који могу допринијети рјешавању поменутих питања. 

Сафади је аспострофирао важност људског развоја и борбе против тероризма, те залагања за културни дијалог и дијалог мира.

Представљајући кључне пројекте Уније за Медитеран у домену климатских промјена и заштите животне средине, генерални секретар Уније за Медитеран Насер Камел посебно се осврнуо на посвећеност регионалној сарадњи и, с тим у вези, што већој интеграцији.

Министар Дармановић је током пленарне сесије представио посвећеност Црне Горе у контексту унапређења сарадње у региону, као и напредак у интеграционом процесу. Пренио је да је Црна Гора оријентисана ка усвајању највиших стандарда у области заштите животне средине, будући да је Уставом декларисана као еколошка држава. Изјавио је да снажно подржавамо Унију за Медитеран и Мапу пута која је усвојена 2017. године. „На тој линији, веома је важна сарадња у домену инфраструктурног повезивања, одрживог развоја, интеркултурног дијалога и запошљавања“, казао је министар. Говорећи о безбједносним изазовима, борби против тероризма и граничној безбједности, изразио је задовољство потписивањем Статусног уговора о активностима у надлежности Европске агенције за граничну и обалску стражу. На том фону, оцијенио је важним да ЕУ и НАТО остану активни у региону Западног Балкана. 

МВПТакође, на маргинама Форума, министар Дармановић је имао сусрет са министром вањских послова Шпаније и будућим шефом европске дипломатије Жозепом Борељем, којом приликом је размотрен процес проширења ЕУ на регион Западног Балкана. 

Министар се, такође, састао и са алтернативним министром вањских послова Републике Грчке Милтиадисом Варвициотисом. Кључне теме разговора тицале су се европске интеграције, а посебно је изражено задовољство давањем зеленог свјетла на Извјештај о испуњености мјерила за отварање поглавља 8 - Конкуренција од стране званичне Атине.

Министарство вањских послова