Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Barseloni: Crna Gora daje puni doprinos radu Unije za Mediteran

Ministar Darmanović u Barseloni: Crna Gora daje puni doprinos radu Unije za Mediteran
Datum objave: 10.10.2019 19:46 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je na IV Regionalnom forumu Unije za Mediteran pod nazivom „Trasiranje puta pred nama“, koji je održan u Barseloni. 

Na uvodnoj sesiji koju su otvorili visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Španije Žozep Borelj i kopredsjedavajući Unije za Mediteran, ministar vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajman Safadi prezentovani su prioriteti Unije za Mediteran za narednu godinu: zaštita životne sredine, tretiranje pitanja klimatskih promjena, ekonomskog i rasta trgovinske razmjene, promocija investicija i kreiranje radnih mjesta. 

Mogerini je ukazala je na neophodnost stvaranja bezbjednijeg svijeta za sve građane, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo. Pozdravila je progres na Zapadnom Balkanu kada je u pitanju proces evropske integracije i ukazala na značaj prvog samita Arapske lige i Evropske unije održanog u februaru ove godine. 

Borelj je posebno istakao značaj borbe protiv trgovine ljudima, suzbijanja populizma i nacionalizama, interakcije sa civilnim društvom i inkluzije subjekata koji mogu doprinijeti rješavanju pomenutih pitanja. 

Safadi je aspostrofirao važnost ljudskog razvoja i borbe protiv terorizma, te zalaganja za kulturni dijalog i dijalog mira.

Predstavljajući ključne projekte Unije za Mediteran u domenu klimatskih promjena i zaštite životne sredine, generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamel posebno se osvrnuo na posvećenost regionalnoj saradnji i, s tim u vezi, što većoj integraciji.

Ministar Darmanović je tokom plenarne sesije predstavio posvećenost Crne Gore u kontekstu unapređenja saradnje u regionu, kao i napredak u integracionom procesu. Prenio je da je Crna Gora orijentisana ka usvajanju najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine, budući da je Ustavom deklarisana kao ekološka država. Izjavio je da snažno podržavamo Uniju za Mediteran i Mapu puta koja je usvojena 2017. godine. „Na toj liniji, veoma je važna saradnja u domenu infrastrukturnog povezivanja, održivog razvoja, interkulturnog dijaloga i zapošljavanja“, kazao je ministar. Govoreći o bezbjednosnim izazovima, borbi protiv terorizma i graničnoj bezbjednosti, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Statusnog ugovora o aktivnostima u nadležnosti Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu. Na tom fonu, ocijenio je važnim da EU i NATO ostanu aktivni u regionu Zapadnog Balkana. 

MVPTakođe, na marginama Foruma, ministar Darmanović je imao susret sa ministrom vanjskih poslova Španije i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljem, kojom prilikom je razmotren proces proširenja EU na region Zapadnog Balkana. 

Ministar se, takođe, sastao i sa alternativnim ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Miltiadisom Varviciotisom. Ključne teme razgovora ticale su se evropske integracije, a posebno je izraženo zadovoljstvo davanjem zelenog svjetla na Izvještaj o ispunjenosti mjerila za otvaranje poglavlja 8 - Konkurencija od strane zvanične Atine.

Ministarstvo vanjskih poslova