Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Egiptu: Jačanje bezbjednosti, parlamentarne i privredne saradnje

Ministar Darmanović u Egiptu: Jačanje bezbjednosti, parlamentarne i privredne saradnje
Datum objave: 08.10.2019 17:10 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova, prof. dr Srđan Darmanović, je tokom drugog dana zvanične posjete Kairu imao susrete sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom, predsjedavajućim Odbora za vanjske poslove egipatskog Parlamenta Karimom Darvišem, kao i sastanak sa potpredsjednikom u Privrednoj komori u Kairu Mohamedom El Masrijem.

Sa generalnim sekretarom Arapske lige, nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Egipta Ahmedom Abulom Geitom, razgovarano je o bezbjednosnim izazovima u regionu Bliskog i Srednjeg istoka, te naporima sa kojima se u tom pravcu suočavaju zemlje članice Arapske lige. 

Pozdravljen je doprinos koji Crna Gora pruža u okviru NATO misija regionu Bliskog i Srednjeg istoka.

- Zahvalni smo Crnoj Gori na pozicijama koje zauzima kada su u pitanju prilike u našem regionu, kao i na kontinuiranoj podršci unutar multilateralnih okvira u cilju mirnog rješavanja sporova na ovim prostorima, izjavio je Geit.

Izraženo je interesovanje da Crna Gora učestvuje na nekom od ministarskih sastanaka u svojstvu gosta, a koji se u okviru Arapske lige održavaju dva puta godišnje.

MVPSa predsjedavajućim Odbora za vanjske poslove egipatskog Parlamenta Karimom Darvišem istaknuta je spremnost jačanja parlamentarne saradnje, koju bi dodatno moglo podstaći stvaranje grupe prijateljstva u Parlamentu Egipta, imajući u vidu da je u Skupštini Crne Gore takva grupa već formirana.

Izražen je obostrani interes za snaženjem bilateralne, posebno ekonomske i saradnje u oblastima turizma i infrastrukturnog povezivanja, uzimajući u obzir brojne potencijale, ali i istaknutu poziciju koju Egipat ima u ovom regionu.

Ukazano je i na mogućnosti intenziviranja parlamentarne saradnje između Crne Gore i Egipta u okviru regionalnih i međunarodnih projekata, kao i pod okriljem Unije za Mediteran.

Na sastanku koji je šef crnogorske diplomatije imao u Privrednoj komori u Kairu, obostrano je naglašen interes za povezivanjem privrednih komora dviju država u cilju podsticanja trgovinske razmjene i investicija. Istaknuta je spremnost za dinamiziranje ekonomskih veza, pomorske povezanosti i valorizovanja turističkih potencijala, posebno imajući u vidu uspješnu realizaciju projekta egipatsko-švajcarskog konzorcijuma Oraskom na crnogorskom primorju.

Ministarstvo vanjskih poslova