Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Kairu: Snaženje dijaloga i ekonomske saradnje

Ministar Darmanović u Kairu: Snaženje dijaloga i ekonomske saradnje
Datum objave: 07.10.2019 15:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPTokom prvog dana zvanične posjete Kairu, šef crnogorske diplomatije, prof. dr Srđan Darmanović susreo se sa domaćinom, ministrom vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Hasanom Šukrijem

Ovom prilikom održane su prve političke konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova, tokom kojih su razmotreni modaliteti buduće saradnje kroz intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i unapređenje sveobuhvatnih bilateralnih i ekonomskih veza između Crne Gore i Egipta.

Pozdravljena je dinamika aktuelne saradnje u oblasti turizma, te ukazano na potrebu jačanja ekonomske saradnje i privrednih kontakata, budući da za to postoje brojni potencijali, posebno u oblastima saobraćajnog povezivanja, kulture, energetike. 

Ministri su se saglasili da će u cilju intenziviranja ekonomskih veza nastojati da što skorije dođe do formiranja crnogorsko-egipatskog privrednog komiteta i potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji, što bi za cilj imalo i dalje privlačenje egipatskih investitora u Crnu Goru.

MVPNaglašen je značaj saradnje na polju odbrane, dok je na liniji infrastrukturnog povezivanja, posebno apostrofirano interesovanje Egipta za uspostavljanje pomorske linije Bar-Aleksandrija.

Tokom konstruktivnih i sadržajnih konsultacija, ministri su razmijenili mišljenja o aktuelnim kretanjima na regionalnom i globalnom planu, te razmotrili dalje modalitete za unapređenje saradnje u multilateralnim okvirima.Ministarstvo vanjskih poslova