Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Састанак А5 одржан на маргинама ГС УН: Наставак интеграције Западног Балкана у ЕУ и НАТО доприноси стабилности

Састанак А5 одржан на маргинама ГС УН: Наставак интеграције Западног Балкана у ЕУ и НАТО доприноси стабилности
Датум објаве: 27.09.2019 16:38 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је на састанку шефова дипломатија држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који је у оквиру албанског предсједавања организован у Њујорку на маргинама 74. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација.

Министри су размотрили значај наставка процеса евроатлантске интеграције земаља Западног Балкана, као и континуиране подршке САД овом процесу.

Министар Дармановић је казао да је Црна Гора посвећена заједничким циљевима, те да наставља да буде активан промотер политике отворених врата. МВП

- А5 и друге регионалне иницијативе су кључне за безбједност нашег региона, европску и евроатлантску перспективу земаља Западног Балкана – казао је шеф црногорске дипломатије. Поздрављајући достигнућа Сјеверне Македоније, министар Дармановић је казао да ће још једна чланица ускоро постати НАТО савезник, што представља огроман допринос регионалној стабилности.

На маргинама засиједања, шеф црногорске дипломатије је присуствовао и министарском састанку нове иницијативе Алијанса за мултилатерализам у организацији Њемачке и Француске. Том приликом је оцијењено да мултилатерални поредак заснован на правилима гарантује међународну стабилност и мир, те да заједнички изазови могу бити ријешени само кроз сарадњу.

Током боравка у Њујорку, министар Дармановић је са министром вањских послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом потписао Протокол о сарадњи у области образовања који се односи на стипендирање студената и Споразум између влада Црне Горе и Турске о сарадњи у области културе.

Министарство вањских послова