Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на састанку ЦЕИ у Њујорку: Црна Гора је започела припреме за предсједавање Иницијативом

Министар Дармановић на састанку ЦЕИ у Њујорку: Црна Гора је започела припреме за предсједавање Иницијативом
Датум објаве: 26.09.2019 09:33 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је на састанку шефова дипломатија земаља чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), који је на маргинама Генералне скупштине УН одржан у Њујорку, у оквиру италијанског предсједавања.

Министри су оцијенили да је Иницијатива током 30 година постојања потврдила значај и вјеродостојност, првенствено кроз подршку кредибилној европској перспективи, одрживом расту, као и пројектно оријентисаној сарадњи.

Министар Дармановић је информисао колеге да ће Црна Гора обезбиједити све предуслове за успјешно предсједавање ЦЕИ 2020. године, те да смо већ предузели активности на припреми приоритета и календара догађаја који ће бити усклађени са стратешким циљевима Иницијативе.МВП

Министри су разговарали и о могућностима регионалног повезивања младих, сарадњи у областима научне дипломатије, енергетике, саобраћаја, као и борби против корупције.

Шеф црногорске дипломатије је, у оквиру делегације коју је предводио предсједник Ђукановић, имао састанак и са в.д. помоћника секретара за европске и евроазијске послове САД Филипом Рикером. Током разговора је истакнуто снажно партнерство Црне Горе и САД, као и посвећеност званичног Вашингтона Западном Балкану у рјешавању преосталих отворених питања и стабилизацији регионалних прилика.

Министар Дармановић је присуствовао и радној вечери министара вањских послова коју је приредио државни секретар САД Мајкл Помпео.

МВП
Шеф црногорске дипломатије је током боравка у Њујорку разговарао и са министром вањских послова Малте Кармелом Абелом, са којим је потписао Меморандум о разумијевању, којим је предвиђена сарадња дипломатских академија министарстава вањских послова Црне Горе и Малте.

У одвојеном сусрету са шефом дипломатије Сингапура Вивианом Балакришнаном исказана је спремност за интензивирање политичких контаката, првенствено кроз узајамне посјете министара, као и унапређење сарадње у областима од обостраног интереса.Министарство вањских послова