Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на маргинама 74. засиједања Генералне скупштине УН имао више билатералних сусрета

Министар Дармановић на маргинама 74. засиједања Генералне скупштине УН имао више билатералних сусрета
Датум објаве: 25.09.2019 07:51 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић присуствовао је отварању Генералне дебате 74. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација која се одржава у Њујорку. 
МВП
Свјетски лидери говорили су на тему „Стимулисање мултилатералних напора за искорјењивање сиромаштва, постизање квалитетног образовања, борбе против климатских промјена и инклузије“.

На маргинама засиједања Генералне скупштине УН, министар Дармановић се састао са првим замјеником помоћника државног секретара САД за међународне организације Џонатаном Муром. Саговорници су констатовали да су садржајни односи Црне Горе и САД оснажени савезништвом у НАТО, те на тој линији истакли важност узајамне подршке у мултилатералним форматима.

Током боравка у Њујорку, министар Дармановић је разговарао и са генералним секретаром Уније за Медитеран Насером Камелом. На састанку је било ријечи о даљим моделима сарадње Црне Горе и Уније за медитеран, те похваљена улога наше државе на Западном Балкану, као и остварени резултати у процесу европске интеграције. Наглашена је важност темељних вриједности Уније, међу којима су стабилност региона, економска повезаност, као и усклађеност са позицијама ЕУ. 
МВПНа маргинама Генералне скупштине УН, министар Дармановић је имао састанак са делегацијом Америчко-јеврејског комитета. Током разговора акцентован је значај супротстављања антисемитизму на глобалном нивоу уз поштовање вјерских, националних и етничких права. У том контексту, похваљен је положај Јеврејске заједнице у Црној Гори и допринос државе њиховом безбједном животу.

Министар Дармановић је присуствовао и пријему који су уприличили предсједник Европског савјета Доналд Туск, први потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс и висока представница ЕУ за вањске послове и безбједносну политику Федерика Могерини.

Министарство вањских послова