Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović na Samitu o klimatskoj akciji u Njujorku: Mobilisati političke i ekonomske resurse u pravcu ograničenja rasta globalne temperature

Ministar Darmanović na Samitu o klimatskoj akciji u Njujorku: Mobilisati političke i ekonomske resurse u pravcu ograničenja rasta globalne temperature
Datum objave: 23.09.2019 19:16 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović prisustvovao je danas Samitu o klimatskoj akciji na temu „Trka koju možemo osvojiti, trka koju moramo pobijediti”, koji se održava u Njujorku uoči 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U fokusu Samita koji je organizovan na inicijativu generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša bilo je mobilisanje političkih i ekonomskih resursa na najvišim nivoima kako bi se unaprijedile akcije potrebne za ograničenje rasta globalne temperature na bezbjedan nivo.

Ukazano je na urgentnost u pogledu snaženja zajedničkog odgovora i preduzimanje odlučnih koraka na planu implementacije međunarodnih sporazuma, u prvom redu Pariskog sporazuma i zaključaka UN Konferencije o klimatskim promjenama COP24.

Lideri država članica su tokom samita iznijeli konkretne planove za povećanje nacionalnih doprinosa koje će sprovoditi od 2020. godine za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine za 45% i postizanje nulte emisije ovih gasova do 2050. godine.

Šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i sastanku na visokom nivou – Globalni poziv za zaštitu vjerskih sloboda, čiji je domaćin bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

MVPTom prilikom razmotreni su izazovi sa kojima se suočavaju najvažniji subjekti u oblasti vjerskih sloboda i identifikovani konkretni načini kako bi se spriječio progon i diskriminacija pripadnika raznih vjerskih zajednica i dao dalji podsticaj većem poštovanju vjerskih sloboda. Takođe, ukazano je na značaj što snažnije međunarodne podrške vjerskim slobodama.

Ministar Darmanović je učestvovao i na radnom sastanku koji je za lidere Zapadnog Balkana organizovala visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini. Tokom susreta, potvrđena je snažna posvećenost evropskoj perspektivi i istaknuta važnost nastavka reformi, saradnje i dobrih regionalnih odnosa.




Ministarstvo vanjskih poslova